JET SET

"Disney" otpustio reditelja "Čuvara galaksije" zbog skandaloznih tvitova o silovanju i pedofiliji

Avaz.ba

25.7.2018

Kompanija "Disney" dala je otkaz reditelju iz filma “Čuvari galaksije 3” Džejmsu Gandolfiliju (James Gandolfili) zbog starih tvitova u kojima se on šalio na teme kao što su pedofilija i silovanje.

Gan je svojevremeno na svom Twitter profilu napisao: "Volim kada me dječaci dodiruju po luckastim mjestima" i "Najbolja stvar kod silovanja je to što kada završite sa silovanjem, pomislite, lijepo je kad ne biste bili silovani."

Dojučerašnji "Disneyjev" reditelj pisao je šale na račun terorističkog napada u Njujorku i Vašingtonu, te AIDS-u. 

- Uvredljive sadržaje i stavove koji su otkriveni na Džejmsovom nalogu na Twitteru nemoguće je braniti, oni se ne poklapaju s vrijednostima našeg studija, pa smo prekinuli sve poslovne odnose s njim - saopćio je predsjednik kompanije  "Walt Disney" Alan Horn.

Scenarista i reditelj filmova "Čuvari galaksije" od tog Marvelovog opskurnog stripa napravio je komičnu svemirsku operu s retro-muzikom, koja je postala veliki hit. Dva filma iz ove franšize su do sada u svijetu zaradila više od milijardu i po dolara. 

Džejms Gan (James Gann) se jučer, nakon otpuštanja iz kompanije zbog starih tvitova, izvinio, a zatim iznio stavove kao na Twitter profilu  dan ranije.

- Moje riječi od prije gotovo deceniju bile su potpuno neuspio i nesretan pokušaj da budem provokativan. Već dugo godina žalim zbog njih, ne zato što uopće nisu bile duhovite već zato što su bile glupe, neuviđavne i provokativne, kako sam se nadao, već i zato što one ne odražavaju mene kakav sam danas - izjavio je Džejms Gan. 

"Disney" nije najavio ko će zamijeniti Gana na mjestu reditelja "Čuvara galaksije 3".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.