PRIČE KAO FILMSKE

40. rođendan kultnog hita "Briljantin": Surovo buđenje Sendi i Denija

Piše: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

29.7.2018

Kultni „Briljantin“ (Grease) premijerno je prikazan 16. juna 1978. godine. I mada je napunio 40 godina, film reditelja Rendala Klajzera (Kleiser) i dalje veoma rado gledaju sve generacije. „Briljantin“ u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje važi za najprofitabilniji mjuzikl svih vremena. Bio je nominiran za Oskara za najbolju originalnu pjesmu. „Briljantin 2“ svjetlost dana ugledao je 1982. godine i u njemu je iste uloge imalo samo nekoliko članova prvobitne postave iz 1978. godine.

Unuka fizičara

Sendi (Sandy) u izvedbi Olivije Njutn- Džon (Olivia Newton-John, 69) i Deni (Danny), kojeg je tumačio sjajni Džon Travolta (John, 64), i poslije „Briljantina“ napravili su izuzetne karijere, posebno Travolta.

Istovremeno, njihove životne priče punile su stupce svjetskih medija. Kada se sve uzme u obzir, bilo je to surovo buđenje Sendi i Denija iz romantične muzičke priče. Podupirali su jedno drugo u teškim vremenima, ona njega kada mu je 2009. umro sin, a on nju kada je bolovala od raka dojke devedesetih godina prošlog stoljeća.

Olivija je unuka čuvenog fizičara i nobelovca Maksa Borna (Max). Ima kćerku Kloi (Cloe), kojoj je ime dala po omiljenom parfemu koji je nosila na prvom sastanku s njenim ocem.

Od tinejdžerskih dana pa do ranih dvadesetih Olivija je izdala nekoliko relativno uspješnih albuma. Njena karijera počinje da cvjeta tek poslije selidbe iz Australije u Ameriku, kada joj je bilo 27 godina.


Olivijin život obilježila je velika borba s rakom dojke, koji je svojevremeno bila izliječila, da bi prošle godine objelodanila da se zloćudna bolest vratila te metastazirala na leđa.

- Nakon mnogobrojnih konsultacija s ljekarima, terapeutima i cijelim medicinskim timom, odlučila sam da se liječim u mom "Olivija Njutn-Džon centru za borbu protiv raka" u Melburnu - izjavila je ona.

Džon Travolta, s druge strane, izgubio je sina Džeta (Jett). Šesnaestogodišnji dječak je 2009. pronađen kako leži u krvi, nakon što je usljed epileptičkog napada pao i glavom udario u rub kade i lavaboa. Bolovao je od epilepsije od druge godine, a roditelji to nikad nisu iznijeli u javnost, već su sinovljevo loše zdravstveno stanje pripisivali Kawasakijevom sindromu.

Okupljanje u Los Anđelesu

Uprkos velikim tragedijama, Olivija Njutn-Džon i Džon Travolta hrabro su koračali kroz život i nastavili svoje karijere. Tako će se idućeg mjeseca okupiti na obilježavanju 40. godišnjice „Briljantina“ u Los Anđelesu.

Olivijin dečko uskrsnuo iz mrtvih?

Prošle godine Olivija Njutn-Džon doživjela je veliki šok. Pojedini mediji objavili su da je nakon više od 12 godina u Meksiku navodno pronađen njen nestali dečko Patrik Mekdermot (Patrick McDermott).

On je nestao bez traga nakon što se nije vratio s ribolova, a policija ga je proglasila mrtvim. Američka medijska agencija „New Idea“ je prošli mjesec u kampu u Meksiku fotografirala muškarca koji neodoljivo podsjeća na 60-godišnjeg Mekdermota. Šetao je bez majice u društvu nepoznate žene.Nakon proučavanja fotografije istražitelj Čarli Parker (Charlie Parker) uvjeren je da je riječ o nestalom Patriku.

- Vjerujem da je to on, pronašao sam 90 posto sličnosti - istakao je Parker.

Vjeruje se da je lažirao vlastitu smrt. U vrijeme nestanka dugovao je hiljade dolara alimentacije za svog sina Čensa (Chanc).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.