ZANIMLJIVI DETALJI

Dečko Olivije Njuton - Džon zbog dugova lažirao vlastitu smrt prije 17 godina?

Zanimanje za slučaj poraslo je otkako je Njuton - Džon preminula od raka u augustu, a sada su istražitelji otkrili javnosti nove tvrdnje

Olivia Njuton - Džon. Instagram

N. S.

14.11.2022

NOVA istraga o nestanku dečka Olivije Njuton - Džon (Olivia Newton-John), Patrika MekDermota (Patricka McDermotta), koji je nestao u moru prije 17 godina, ide u smjeru pretpostavke kako je on lažirao vlastitu smrt jer je bio u dugovima i nije mogao pratiti hollywoodski stil života.

Korejsko-američki snimatelj koji je s pokojnom australskom pjevačicom i glumicom bio u vezi devet godina, posljednji je put viđen živ 30. juna 2005. kada je s još 22 osobe otišao na noćno pecanje uz obalu Los Angelesa. Zanimanje za slučaj poraslo je otkako je Njuton - Džon preminula od raka u augustu, a sada su istražitelji otkrili javnosti nove tvrdnje.

Bio do grla u dugovima

Nakon što je MekDermot nestao 30. juna 2005., u medijima se pojavila priča da je bio u velikim dugovima. Podnio je zahtjev za stečaj zbog više od 30 hiljada dolara duga. Privatni istražitelj Filip Klain (Philip Klein), piše "Daily Mail", sugerirao je da je MekDermotov bankrot bila važna karika u ovom slučaju.

Također je rekao da je MekDermot, koji je rođen u Seulu i kojeg je usvojila američka obitelj kada su mu bile dvije godine, mrzio holivudski način života tokom svoje veze s Nevton - Džon, a posebno nije volio pojavljivanja na crvenom tepihu.

Sumnjiva oproštajna poruka

- Hollywood je mjesto novca, ali je i mjesto vrlo siromašnih ljudi koji ga pokušavaju zaraditi. A on jednostavno nikad nije tamo uspio - rekao je Klain. U drugom otkriću Klain je tvrdio da je Mekdermot ostavio Njuton - Džon poruku i hrpu ruža malo prije nego što je nestao. Poruka je proslijeđena Klainu dok je istraživao MekDermotov nestanak za američki informativni program "Dateline".

- U poruci joj je pisalo da ju je uvijek volio, da će je uvijek voljeti. Ali imali su mnogo problema. Patrik se povukao iz veze jer nije volio Hollywood - nije volio ono što radi - ispričao je.

 Pismo bi se moglo protumačiti kao MekDermotov posljednji oproštaj od Njuton - Džon i možda sugerira da je znao da će se nešto loše dogoditi.


Misteriozno nestao

Posada je na ribarskom brodu pronašla ključeve njegovog automobila, pasoš i novčanik, a njegov je automobil pronađen parkiran u marini San Pedro u Los Angelesu. Ali i dalje niko nije shvatio da je nestao sve dok se nije izostao s porodičnog događaja 6. jula, da bi policija konačno bila pozvana 11. jula.

Međutim, do tada se trag ohladio, a istražitelji nisu pronašli ništa. Istraga obalne straže nije pronašla nikakve dokaze o kriminalnoj radnji, samoubistvu, nesreći ili prevari u nestanku MekDermota.

Trogodišnja istraga ribarskog broda "Freedom" otkrila je da posada nije prebrojala ljude na dan putovanja, zbog čega je MekDermotov nestanak prošao nezapaženo. Zaključeno je da se on vjerojatno izgubio na moru tokom noći i utopio. Od tada se smatra mrtvim. Međutim, menadžer u marini San Pedro gdje se MekDermot ukrcao na brod uvjeren je da nije umro na pecanju.

- Vjerujem da je sišao s broda, ali možda griješim -  rekao je menadžer 2005. 

Misterija se pokrenula u novom smjeru kada je ribar koji je bio na toj plovidbi Toni Majo (Tony Mayo), rekao da je sreo MekDermota na brodu samo tri i po sata nakon putovanja.

Olivia Njuton - Džon se udala 2008. godine

Najmanje šest svjedoka javilo se unutar godinu dana nakon nestanka MekDermota i reklo da su ga vidjeli živog i zdravog u Meksiku. Ondje je ponovno "ugledan" 2010. godine. Prema CBS-u 2016. jedan privatni istražitelj tvrdio da je pronašao nestalog čovjeka.

- Patrik vjerojatno sada radi u industriji jahti za jednu uglednu porodicu - rekao je. 

Njuton - Džon je ostavila tragediju iza sebe, upoznavši budućeg supruga Džona Isterlinga (Johna Easterlinga) i udavši se za njega u Peruu 2008. godine. Ali misterija ju je nastavila proganjati, iako se pomirila s činjenicom da je MekDermot najvjerojatnije mrtav.

Njuton-Džon je preminula 8. augusta ove godine u 73. godini života nakon duge borbe s rakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.