NAJLJEPŠA U AUSTRIJI

Daniela Živkov: Ja sam, ustvari, oficirka u vojsci

Oduvijek sam željela i voljela vojsku. Zbog toga sam i prezime promijenila

Živković: Ovaj put sam sama nešto postigla

Razgovarala: Edina BAKIĆ

9.9.2018

Daniela Živkov, koja živi i radi u Lincu, a ima balkanske korijene, ponijela je titulu „Miss Austrije“, pa će se tako u decembru takmičiti za „Miss World“ u Kini.  

Njen otac je iz Srbije, a majka iz Bosne i Hercegovine, gdje Daniela često i boravi. Nakon što je proglašena najljepšom ženom u Austriji, zahvalila je rodbini i prijateljima iz naše zemlje i Srbije koji su joj bili velika podrška tokom takmičenja.  

Presretna sam

Daniela ima 21 godinu i odrasla je u Austriji, a naredne godine će početi raditi u vojsci kao oficir, što joj je, kako je kazala u razgovoru za „Dnevni avaz“, oduvijek bila velika želja. To je i jedan od razloga što je prezime Živković promijenila u Živkov, a s nama je podijelila i to kako se našla u svijetu modelinga te šta je posebno veže za Balkan.

- Titula mi mnogo znači. Ovaj put sam sama nešto postigla i zato sam presretna – pojašnjava Živkov.

Kazali ste da ste prednost dali drugim djevojkama, jer sebe niste vidjeli kao pobjednicu. Zašto to?

- Da. Sebe nisam nikad gledala kao misicu. Dosta djevojaka se već od početka nadalo i priznalo da priželjkuje titulu, pa su se mnogo trudile. Ja sam više bila smirena i nikad nisam voljela biti u centru pažnje.

Kada se pojavila ljubav prema modelingu i kako je protekao Vaš put u ovom svijetu?

- Kao mala radila sam kao manekenka u Beogradu. Kad sam krenula u školu u Lincu, morala sam prestati. Poslije sam i u Austriji nešto pokušala, ali nije bilo kako sam htjela.  


Daniela prilikom proglašenja za Miss Austrije

Toplina ljudi

Ponosite se svojim balkanskim korijenima.

- Veoma sam ponosna na to i odlično pričam naš jezik, prije sam ga progovorila nego njemački. Mi Balkanci imamo nešto u sebi što se odmah primijeti. Nikad ne bih mijenjala to, i moja djeca će, sigurno, govoriti naš jezik i voljeti našu zemlju. 

Koliko često dolazite u BiH i šta Vas to posebno fascinira?

- U BiH idem preko ljeta. Majka mi je živjela na selu kod Prnjavora i mnogo volim biti tamo. Smiruju me priroda i toplina ljudi. Volim što u jednoj zemlji žive ljudi različitih nacija, i, uglavnom, svi se dobro slažu i poštuju. 

Koji uspjeh biste posebno izdvojili i kako definirate svijet modelinga?

- To što sam u zemlji gdje nisam rođena osvojila titulu Miss, za mene je najveći uspjeh. Svijet mode je nešto drugačije i to ne može svako. Treba znati šta se traži i šta želi da bi se mogli pripremiti na to. Moram reći da se modeling dosta promijenio. Nisu više hit premršave žene, što je i za mene, na neki način, veoma bitno.

Kažete da ste zbog vojske promijenili prezime u Živkov. Je li to Vaša druga ljubav?

- Trebala sam 3. septembra početi raditi kao oficirka u vojsci, ali sam zbog titule to morala pomjeriti za narednu godinu. Oduvijek sam željela i voljela vojsku. Mnogo me fascinira šta rade. Već kao dijete sam rekla: „Hoću to“, pa sam se prijavila i bila na "welcome days". I tako je donijeta odluka da poslije škole krenem u vojsku.

Postoji li trema pred pripreme za izbor Miss u Kini?

- Trema je već tu. Nikad nisam bila van Evrope. Uvijek sam željela putovati daleko i, eto, sad idem u Kinu. Već se radujem da upoznam ostale devojke. Naravno, konkurencija će biti jaka i neće biti lako.

Zdravlje i sreća su najvažniji

Gdje se vidite za pet godina?

- Vrlo teško pitanje. Vidim se u modi, ali i u vojsci. A u jedno sam sigurna, šta bude, neka bude, samo da sam zdrava i sretna.

Biti svoj čovjek

Šta Vam je zvijezda vodilja u životu? 

- Voljeti sebe i svoj rad, to je najbitnije. Ako ne misliš da možeš, onda nikad neće biti kako treba. Biti svoj čovjek je najbitnije i nikad ne izgubiti vjeru i ljubav. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.