BUNT

Apel za bojkot Evrovizije u Izraelu podržalo 140 umjetnika: Vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinca

Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca

Ilustracija

Avaz.ba

10.9.2018

Grupa od 140 umjetnika iz cijelog svijeta podržala je poziv na bojkot 64. takmičenja Evrovizije koje će se naredne godine održati u Izraelu, prenose agencije.

List ''Guardian'' objavio je tekst koji je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot evrovizijskog takmičenja u Izraelu.

Mi podržavamo apel palestinskih umjetnika. S izraelskom državom ne treba sarađivati sve dok Palestinci ne dobiju slobodu, pravdu i prava koja im ta država oduzima - navodi se u tekstu. 

Umjetnici su u tekstu podrške bojkotu podsjetili da je izraelska vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinca, uključujući i najmanje šestero djece u Gazi.

Evrovizijsko takmičenje u Izraelu treba bojkotirati sve dok Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca - poručili su umjetnici. 

Grupa umjetnika također je navela da je nedovoljno što je Unija evropskih produkcija (EBU) zatražila od Izraela da takmičenje ne organizira u Jerusalemu.

Izraelu treba oduzeti ulogu organizatora i takmičenje treba održati u nekoj drugoj zemlji, koja više poštuje ljudska prava - poručila je grupa umjetnika. 

Među potpisnicima teksta su muzičar Rodžer Voters (Roger Waters), režiser Ken Louč (Loach) i pisac Jan Martel. Među potpisnicima je i šestero umjetnika iz Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.