SUDBINE

Zvijezda „Sulejmana“ ima Alzheimerovu bolest

Bolest je Turkinju, navodno, potpuno promijenila uprkos tome što je godinama vodila brigu o svom zdravlju i izgledu

Piše: E. SKENDEROVIĆ

29.9.2018

Glumica Nebahat Čehre (Çehre), poznata po ulogama u sapunicama „Sulejman Veličanstveni“ i „Strasti Orijenta“, ima Alzheimerovu bolest, tvrde turski mediji. Bolest je Turkinju, navodno, potpuno promijenila uprkos tome što je godinama vodila brigu o svom zdravlju i izgledu.

Upala grla

No, fanovi popularne glumice ne vjeruju da je bolesna jer dobro izgleda. Nebahat često dobiva komplimente da uopće ne izgleda kao da ima 74 godine zbog svoje ljepote i vitke linije, no ona tvrdi da uopće ne vježba.

- Ranije sam redovno išla u teretanu, ali sam često dobivala upale grla pa sam prestala. Igrala sam tenis dok mi jednom nije pozlilo na terenu, tada sam se uplašila i to napustila. Ne prakticiram nikakve sportske aktivnosti ni dijete - istakla je glumica.

Nebahat je imala teško djetinjstvo i njen otac, pravnik gruzijskog porijekla, umro je od infarkta kad su joj bile samo četiri godine.

- Rano sam ostala bez oca i bila sam iznimno sramežljiva, povučena i plaha, usudila bih se čak reći uplašena djevojčica - ispričala je glumica, koja se sa 15 godina prijavila na takmičenje za Miss Turske.

Nebahat je pobijedila i 1960. godine je predstavljala svoju zemlju na svjetskom izboru u Londonu.

- Nikad od svoje porodice nisam tražila novac. Na izbor ljepote su me poslali s doslovno jednom turskom lirom u džepu. Na granici su me zaustavili i nisu mi dali da idem u London, jer sam premlada pa sam pod garancijom premijera ipak otišla na takmičenje. Ušla sam u avion sa 50 centi, ali to je život na koji sam navikla - prisjetila se glumica.

Ljubavni krah

Glumica se 1976. udala za košarkaša Javuza Demira (Yavuz), s kojim je izdržala samo tri godine. U braku je zatrudnjela, a odlučila je abortirati nakon što je shvatila da je čeka još jedan ljubavni krah.

- Odrasla sam uz očuha, nisam imala pravog tatu i zbog toga nisam htjela da moje dijete prolazi istu situaciju. Tada sam sebi obećala da ću, ako budem ikad imala brak za koji vjerujem da će opstati, imati i dijete - istakla je glumica, koja je odigrala i nekoliko uloga u erotskim filmovima.

Brak koji je trajao 15 mjeseci

Nakon izbora ljepote u Londonu, Nebahat je dobila brojne ponude za uloge i kao 17-godišnjakinja je glumila u filmu „Yaban Gulu“. No, na nju je trag ostavio angažman u „Kamali Zeybeku“ 1964. godine, kada je upoznala glumačku legendu Jilmaza Guneja (Yilmaz Güney). S njim je ušla u vezu, a uskoro je saznala da on ima drugu ženu koja čeka njegovo dijete. Par je prebrodio taj problem i vjenčali su se 1967., no njihov je brak trajao samo 15 mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.