GLUMCI Tokom snimanja prije 45 godina

Sjećanje na Elizabet Tejlor i snimanje filma "Sutjeska"

Tjentište je tada bilo centar dešavanja, posebno uzimajući u obzir da su na filmu bili angažovani vrhunski glumci bivše Jugoslavije, uključujući Milenu Dravić, Velimira Batu Živojinovića, Ljubu Tadića, Ljubišu Samardžića...

N. Aj.
30.10.2018 23:24

Film "Sutjeska" osvojio je svijet još od prvog prikazivanja davne 1973. godine. Tjentište je tada bilo centar dešavanja, posebno uzimajući u obzir da su na filmu bili angažovani vrhunski glumci bivše Jugoslavije, uključujući Milenu Dravić, Velimira Batu Živojinovića, Ljubu Tadića, Ljubišu Samardžića... 

Josipa Broza Tita utjelovio je legendarni Ričard Barton (Richard Burton). Sa njim na snimanje je došla i njegova supruga, također glumica, Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor). 

Tada je najbolji konobar bivše Jugoslavije Pavle Milanović imao poseban zadatak. On je brinuo o Elizabet i jedan je od rijetkih koji su imali pristup vili u kojoj je glumica boravila sa jedanaestero usvojene djece. Na njega su mnoge kolege zbog toga bile ljubomorne, a taj zadatak Milanoviću je  povjeren jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigde blizu vile - rekao je on tom prilikom.

Tih 40-tak dana sa Elizabet smatra najdražim dijelom karijere u ugostiteljstvu.

- Ali ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem - dodao je Milanović. 

Iako je zakoračio u devetu deceniju života, rastanka sa Elizabetom sjeća se i danas.  

- Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara - prisjetio se on.

Od tog bakšiša započeo je gradnju vikendice na selu, koju ni danas nije završio. Rat je počeo i prekinuo mu planove. Milanović smatra da su to bila sretna vremena, jer se živjelo bolje, ljepše i slobodnije te niko nije pitao ko je šta.

NA VRH