SKANDAL

Irska zastupnica pokazala tange u parlamentu: Sve u odbranu žrtava silovanja jer je još jedan nasilnik oslobođen

Irska zastupnica Rut Kopinger u utorak je usred zasjedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange, javlja BBC

Zastupnica Rut Kopinger

Index.hr

15.11.2018

Irska zastupnica Rut Kopinger (Ruth Coppinger) u utorak je usred zasjedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange, javlja BBC. Tim činom je htjela zastupnicima u parlamentu ukazati na gorući problem u Irskoj – prebacivanje krivice na žrtve silovanja.

Naime, prije desetak dana 27-godišnjak je oslobođen optužbe za silovanje 17-godišnjakinje, a oslobađajuća presuda je donesena nakon što je odvjetnica optuženog poroti pokazala donje rublje žrtve.

- Pogledajte kako je samo bila obučena. Nosila je čipkaste tange - objasnila je advokatica Elizabet Okonel.

Kopinger je stoga u parlament donijela tange obrubljene čipkom i pokazala ih kolegama zastupnicima.

Neprijatno je ovdje pred svima vama pokazivati tange, zar ne? Sada zamislite kako se osjeća žrtva silovanja kada se pred cijelom sudnicom pokazuje njeno donje rublje - naglasila je Kopinger. 

Optuženi je na sudu tvrdio da je 17-godišnjakinja dobrovoljno pristala na spolni odnos s njim. Objasnio je da se s njom šetao po gradu, kako su se prvo ljubili, a onda imali odnos na blatnjavoj gradskoj ulici, piše Ajriš Egzaminer.   

Nakon što su detalji sa suđenja procurili u javnost, odmah je reagirala Nolin Blekvel, rukovoditeljica centra za žrtve silovanja u Dablinu.

Nije direktno kritizirala oslobađajuću presudu suda, već je pozvala na reformu zakonskog sistema koji unutar sudnice dozvoljava retoriku prebacivanja krivice na žrtvu silovanja.

Irska javnost zgrožena je ovakvim ponašanjem u sudnici i omalovažavanjem žrtve. Mnoge Irkinje ubrzo su na društvenim mrežama objavile fotografije svojeg donjeg veša u znak protesta protiv takvog ponašanja u sudnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.