SVE ZBOG ZAKONA

Tučnjava u gruzijskom parlamentu: Sijevale pesnice

Gruzijski san kaže da želi pridruživanje EU-u i NATO-u

Tučnjava. Twitter

Z. K.

15.4.2024

Gruzijski političari posvađali su se u parlamentu zbog izmjena kontroverznog zakona o "stranim agentima" koji su kritizirale zapadne zemlje i koji je izazvao proteste u Gruziji.

Nekoliko zastupnika

Snimka emitirana danas na gruzijskoj televiziji prikazuje kako oporbeni zastupnik Aleko Elisashvili udara šakom u lice Mamuku Mdinaradzea, čelnika parlamentarne frakcije vladajuće stranke Gruzijski san i pokretača prijedloga zakona, dok je govorio za govornicom.

Incident je izazvao tučnjavu između nekoliko zastupnika, što se i prije povremeno događalo u parlamentu Gruzije. Na snimkama se vidi kako Elisashvilija pozdravljaju demonstranti ispred zgrade parlamenta.

Iz stranke Gruzijski san su ranije ovog mjeseca rekli da će ponovno uvesti zakone koji zahtijevaju od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti" ili će se suočiti s kaznama. Prije 13 mjeseci zbog istog su zakona širom zemlje održani protesti.

Zakon je zategnuo odnose s evropskim zemljama i SAD-om, koji se protive njegovom usvajanju. EU, koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, rekla je da je taj potez nespojiv s vrijednostima bloka.

Održan sastanak

Gruzijski san kaže da želi pridruživanje EU-u i NATO-u, iako je produbila veze s Rusijom i uslijed sve češćih optužbi autoritarizam. Tvrde da je promjena zakona neophodan za borbu protiv onoga što naziva "pseudo-liberalnim vrijednostima" koje nameću stranci i za promicanje transparentnosti.

Gruzijska vlada saopćila je da je premijer Irakli Kobakhidze danas održao sastanak s ambasadorima EU-a, Britanije i SAD-a na kojem su razgovarali o zakonu. U izjavi, Kobakhidze je branio nacrt zakona kao promicanje odgovornosti i rekao da "nije jasno" zašto mu se zapadne zemlje protive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.