HLADNO PIVO

Mile Kekin otvoreno za “Dnevni avaz”: Hodamo kao psi na nevidljivoj udici nakačeni na internet

Bajaga rijetko kad pjeva tuđe pjesme, ali je pristao s nama snimiti duet

Kekin: Novi solo album “Kuća bez krova” ima smirujući efekt

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

19.11.2018

Za članove “Hladnog piva” 2018. godina bila je i više nego uspješna. Odsvirali su više od 40 koncerata, proslavili 30 godina benda, bilo ih je, jednostavno rečeno, “uzduž i poprijeko”.  

Poruka života

Iako je, kako nam je kazao, imao mnogo obaveza oko solo albuma “Kuća bez krova”, koji je nedavno ugledao svjetlost dana, u ranim jutarnjim satima dogovorili smo intervju s frontmenom “Piva” Miletom Kekinom. Kad smo ga pozvali, već je izvršio sve jutarnje obaveze, popio kafu, odvezao djecu u vrtić i naoružao se osmijehom. Kekin je za “Dnevni avaz” govorio o novom solo albumu i saradnji sa Momčilom Bajagićem Bajagom.

- “Kuća bez krova” je moj drugi solo album, prvi je izašao 2001. To je moj autobiografski album, žanrovski i tematski drugačiji od onoga što je “Hladno pivo” do sada radilo. Bez previše žestokih ritmova i lirike, album je muzički mirniji, s dosta utjecaja bluza, kantrija, američkog pop-roka, album koji je posvećem mojim muzičkim uzorima – kazao je Kekin.

Kako je došlo do saradnje s Bajagom na pjesmi “Atlantida”?

– Pjesma je već bila snimljena i već je trebala ići u studio. Želio sam da to bude duet, ali nisam mogao naći idealnu osobu za pjesmu “Atlantida”. Na jednom od nastupa trebali smo biti zamjena Bajagi, ali smo to odbili i na kraju sam to shvatio kao neki prst sudbine, koji je ukazivao na Bajagu. Brzo sam ga nakon toga pozvao i on je pristao, jer mu se svidjela pjesma. Inače je poznato da Bajaga rijetko kad pjeva tuđe pjesme.

 Izjavili ste jednom prilikom da je novi album Vaše sklonište od idiota, mislite li i danas tako?

- Da. Od svih negativnosti koje nam se dešavaju, ovaj album ima smirujući efekt i to kažu ljudi koji su ga čuli. Jedino ga “Atlantida” možda izdvaja od toga, ona je kao melem za dušu.

Osim u muzici, u čemu još pronalazite sklonište od životnih problema?

- Važno je da je u takvim situacijama mobitel što dalje od mene i da sam negdje daleko u prirodi, gdje nema signala. Svi smo na toj jednoj nevidljivoj udici, kao psi hodamo okolo nakačeni na internet. Jer, uvijek će u nekom trenutku doći ta poruka koja će te izbaciti iz takta, iz mira, bez obzira na to koliko se daleko makneš. A to su možda stvari koje su se mogle saznati i prekosutra, a da se ništa ne promijeni. Mislim da je dobro maknuti se od gadgeta, od društvenih mreža. Priroda, zaista, ima to neko iscjeljujuće djelovanje na čovjeka. No, imamo konstantan osjećaj da će nam, ako isključimo mobitel u određenom trenutku, baš tada doći poruka života.

Štetno za djecu

Pratite li društvenu situaciju u regionu?

- Prije godinu sam prestao uključivati televizor, jer sam shvatio da ću ionako sve vidjeti na društvenim mrežama. Danas se sve više-manje svodi na šokantne i skandalozne vijesti s naslovima “Nećete vjerovati šta se desilo”... Jedina namjera tih medija je ne da te informira nego šokira. Mislim da to može biti štetno za djecu i zbog toga ne palim TV.

Promijenio bih da mogu…

Uspijevate li djecu zaštiti od svega lošeg što im je danas nadohvat ruke?

- Moja su djeca još dovoljno mala da ih to ne zanima, ali mislim da će to biti sve teže kako budu odrastali, jer će poslije, kad budu imali mobitel, moći da dođu do svega dobrog i svega lošeg i to me veoma žalosti. To je nešto što bih promijenio da mogu.

Sarajevski “Cinemas”

Kada “Hladno pivo” dolazi u Sarajevo?

- Bio je plan da se malo povučemo, jer ću nastupati sa solo albumom, ali ako bude prilike za gostovanje na nekim festivalima, rado ćemo doći. Volio bih da koncert održimo u sarajevskom klubu “Cinemas” ukoliko ovaj solo album dođe do svojih slušalaca i u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.