USPJESI

Belma Salkunić: Ognjen Sviličić i ja nervirali smo jedno drugo

Film je u postprodukciji, a premijera se očekuje naredne godine

Salkunić: Bh. glumci su sjajni, ali nemaju "utakmica u nogama". Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

23.11.2018

Bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić igra glavnu ulogu u filmu reditelja Ognjena Sviličića „Glas“, koji se trenutno nalazi u postprodukciji, a premijera se očekuje naredne godine.

Talent i znanje

Salkunić utjelovljuje Danijelu, direktoricu Doma za nezbrinutu djecu, a film se snimao u Zagrebu, Šibeniku i na Murteru. Ovom prilikom nam je govorila o čitavom procesu snimanja, saradnji s rediteljom, ali i šta je njoj bilo najzahtjevnije.

- Bh. glumci su sjajni, imamo odličnu školu, talent i znanje, ali nemamo "utakmica u nogama". Prosto se kod nas ne snima toliko filmova da bismo mi bili stalno u mašini i vladali tehnikom. Izazov sam po sebi je snimiti dugometražni film, još kad tome dodate zahtjevnu ulogu i reditelja koji ne pristaje na manje od izvrsnog, onda su to litre i litre znoja koje morate proliti da biste napravili dobru stvar. Danijela i ja smo dijametralno suprotni karakteri. Ja, kao Belma, njoj se ne bih sviđala. Ali ja nju mnogo volim, i previše - govori Salkunić.

O reditelju Sviličiću ima samo riječi hvale.

- Stekla sam prijatelja za života. Nervirali smo jedno drugo ponekad, ali, srećom, svaki dan završili smo osmijehom i zagrljajem. To je stvarno rijetkost da vam neko povjeri i pokloni toliki zalogaj, a da vas prije toga nikad nije vidio. Već nakon prvog telefonskog razgovora smo shvatili da razmišljamo u istom pravcu i da imamo isti cilj. Vjerovala sam mu od prvog do posljednjeg dana snimanja i, iako sam mislila da nekada traži od mene nemoguće, zajedno smo dolazili do rješenja. Mnogo ga poštujem i on poštuje mene - ističe glumica.

Čari profesije

Dodaje da premijernu željno iščekuje, kako ona tako i ostatak ekipe.

- Ne znam šta će 2019. donijeti, ali do kraja ove godine čeka me igranje predstave s mojom velikom prijateljicom, kolegicom i profesoricom Minkom Muftić. Igrati u predstavi i igrati u filmu mnogo je različito, ali to je kao da majku pitate koje joj je dijete draže. Pozorište ima svoju čar, film svoju. I nema ljepše profesije na svijetu - zaključuje Salkunić.

Radovanje tuđoj sreći

- Zahvaljujući kolegici Nađi Josimović, dobila sam ovu priliku. Mi smo studirale skupa na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon završetka studija, nju su putevi odveli u Zagreb. Ona i Ognjen Sviličić su prijatelji i on joj je sasvim slučajno rekao da traje kasting za glavnu ulogu za novi film te da nije još našao ono što traži. Ona me predložila i desila se čarolija. Nađa je kumovala i zahvalna sam joj. Rijetkost je danas da vas neko preporuči i da se istinski raduje vašoj sreći - kazala nam je Salkunić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.