PARNI VALJAK

Husein Hasanefendić Hus: Možda mene u Bosni nema često, ali Bosne u meni još ima

Pop-rok sastav proglašen najboljom grupom za 2018. godinu, a aktuelni album “Vrijeme” je najprodavaniji u Hrvatskoj

Hus: Planiramo velike koncerte po regiji. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

21.1.2019

“Parni valjak”, jedna od najdugovječnijih grupa u regionu, nakon što je objavio album “Vrijeme”, nastavio je nizati uspjehe. Tako su nedavno, po ko zna koji put, osvojili nagradu za najbolju grupu, ovog puta za 2018., a novi album najprodavaniji je u Hrvatskoj.

Dobra vijest

Još jednom su dokazali da su jedna od boljih grupa na ovim prostorima, koja se otrgnula od modernizacije i nastavila raditi po svom, onako kako su i naviknuli.

Huseina Hasanefendića Husa, osnivača i gitaristu “Parnog valjka”, naš poziv zatekao je na odmoru. Kaže, malo je od grada i asfalta pobjegao na planine. Ipak, odvojio je nekoliko minuta za naš list.

- Što se tiče proglašenja za najbolju grupu, tu se radi o raznim anketama. Po tom “Music Pubu” proglašeni smo grupom godine. Ali, informacija da se album “Vrijeme” prodaje... to je dobra vijest – govori nam raspoloženi Hus.

Dodaje da mu znače takva priznanja, pa čak i poslije decenija i decenija, koliko su na muzičkoj sceni.

- Ruku na srce, mi smo među vrlo rijetkim bendovima koji su toliko dugo na sceni a da smo još na top-listama s novim pjesmama i da smo aktuelni. Da kažem da ne živimo samo od nostalgije. Znači nam i kad publika pjeva nove pjesme, što ukazuje na to da još imamo šta ponuditi – iskren je Hus.

Razveseliti publiku

Na naše pitanje hoće li publika u Sarajevu i BiH imati uskoro priliku da opet uživo čuje i gleda “Parni valjak”, Hus odgovara:

- Možda mene u Bosni nema često, ali Bosne u meni još ima. Naravno da bismo htjeli obići cijelu Bosnu i svirati, ima publike koju bismo sigurno rado razveselili. Radimo na tome. Ima malo problema s organizatorima, ali se nadam da ćemo tokom ove godine uspjeti. Posebno s obzirom na to da planiramo organizirati velike koncerte po regiji, pa valjda ćemo uspjeti i Bosnu dogovoriti – kazao je Hus.

Stvar prioriteta

- Nama je oduvijek bilo važno svirati i stvarati muziku, a sve ostalo je privatni život. Nije teško odvojiti privatno od javnog. Zašto bi bilo teško? Tu je samo stvar u prioritetima – priznaje Hus.

Akijeva nesretna epizoda

- Moje zdravlje je dobro. Pazimo se, vježbamo i radimo. Vodimo računa, moramo dati neko dužno poštovanje toj činjenici. Dobar je i Aki, radimo već dugo i dosta koncerata smo odradili poslije njegove nesretne epizode, kad je imao blaži moždani udar. Šta da vam kažem, vraća se sve u normalno stanje – govori Hus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.