RIJEČ STRUKE

Abel Baltić za "Avaz": Organizmu za normalno funkcionisanje potrebni stalni vremenski uvjeti, a mi to nemamo

Svaki organski sistem je ugrožen ovakvim brzim promjena, kazao je dr. Baltić

Ovakve vremenske prilike iscrpljuju ljude. NAVA

20.4.2024

Nagle i brze promjene vremenskih uvjeta, a koje su ovih dana zahvatile našu zemlju, jako negativno utječu na svaki organizam kako ljudski tako i životinjski. Ovo je za portal "Avaza“ kazao dr. sci. med. Abel Baltić, internista.

Zdravstveni problemi

- Ljudskom organizmu, da bi normalno funkcionirao, potrebni su što stalniji i što približniji vremenski uvjeti, uvjeti spoljašne sredine. Međutim, kako su kod nas trenutno ti nagli prijelazi organizam ima manje vremena da se adaptira na te promjene što može dovesti do određenih zdravstvenih problema – kazao je dr. Baltić.

Svaki organski sistem, dodao je, je ugrožen ovakvim brzim promjena, odnosno naglim promjenama vremenskih uvjeta počev od nervnog sistema gdje se vide nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, nesanica, glavobolje pa čak dolazi i do slabljenja vida.

Baltić: Biti oprezan. Avaz

- Kardiovaskularni sistem je možda taj koji je najviše opterečen ovim promjenama gdje imamo velike oscilacije krvnog pritiska, poremećen rad srca, srčane aritmije su jako izražene pogotovo kod hroničnih pacijenata koji već uzimaju terapiju. Ovakve vremenske prilike iscrpljuju ljude. Osjećaju bezvoljnost, a dosta se pacijenata žali da ih boli svaka kost, mišić, da nemaju volje nizašta te da nemaju snage – ističe dr. Baltić.

Fizička aktivnost

Treba izbjegavati, savjetuje ljekar, pri ovakvim naglim promjenama vremena sve napore koje su viška.

- Povećane fizičke aktivnosti umanjiti te uzimati redovno hroničnu terapiju. Također važno je i prilagoditi ishranu vremenskim prilikama. Ono što je važno jeste ukoliko primjetite promjene, a redovno uzimate terapiju, obavezno se javiti svom ljekaru kako bi se terapija koju koriste korigovala – rekao je dr. Baltić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.