JET SET

Bivša Miss svijeta dobila rak kože koji se proširio s mjesta na koje nikada nije obraćala pažnju

Vjerenik je preklinjao da se podvrgne pregledu

Dajanara Tores. Screenshot

Avaz.ba

7.2.2019

Bivša Miss svijeta Dajanara Tores podijelila je vijest s pratiocima na Instagramu koja je sve ostavila u šoku: oboljela je od melanoma, najsmrtonosnije vrste raka kože, prenosi "Telegraf". 

- Danas imam loše vijesti. Dijagnosticiran mi je rak kože melanom od velikog madeža na koji nikad nisam obraćala pažnju. Iako je bio relativno nov na mojoj koži, rastao je veoma brzo godinama i imao je hrapavu površinu - napisala je.

Dodala je da ju je vjerenik preklinjao da se podvrgne pregledu i da joj je na kraju sam zakazao pregled kod dermatologa. Urađene su joj biopsija i operacija prošle sedmice. Rezultati su, nažalost, bili pozitivni i sada čeka da joj ljekari prepišu terapiju, iako su joj uklonili veliki dio tkiva sa zadnje strane koljena i uklonjena su joj dva limfna čvora gdje se melanom bio proširio. Ostaje joj da se nada da se melanom nije proširio na okolno tkivo i organe.

Ljepotica nije ni slutila da se iza njenog koljena krije smrtonosni melanom. 

Napomenula je da nije imala ideju da se rak kože može proširiti bilo gdje po tijelu i apelirala je na sve da jednom godišnje posjete ljekara i provjere se.

Melanom se na tijelu može manifestirati na više načina. To može biti promjena na madežu koji imate već neko vrijeme, nova tačkica na vašoj koži, tačkica koja izgleda kao pjega ili depigmentacija, tamna mrlja ispod nokta na rukama i nogama, ili izraslina na koži koja izgleda bezazleno. Za većinu ljudi melanom se manifestira samo kao promjena na koži, ali može da se javi i svrab, bol i krvarenje.

Zbog svega toga preporučuje se da se jednom godišnje podvrgnete pregledu kože i javite se ljekaru ako primijetite asimetričnost, nepravilan oblik madeža, promjenu boje madeža, naglo uvećanje ili napredak u rastu madeža.


View this post on Instagram

Soy #Guerrera As mothers we are always taking care of everyone around us... our kids, family, friends & often we forget to take care of ourselves. 💫 Today I have some sad news... I have been diagnosed with skin cancer "melanoma" from a big spot/mole I never paid attention to, even though it was new, it had been growing for years & had an uneven surface. 💫 My fiancé Louis had been begging me to have it checked & finally made an appointment himself... after a biopsy & a second surgery last Tuesday the results unfortunately are positive. Now we are waiting to see which treatment I will be receiving but they have already removed a big area from the back of my knee & also they have removed 2 lymph nodes at the top of my leg where it had already spread. Hoping it has not spread to any more areas or organs. 🙏🏻 💫 I have put everything in God's hands & I know he has all control... My sons although a bit scared know about my faith and know they have a warrior of a mommy! 💫 But if I can help anyone along the way based on my experience, it would be to tell you... PLEASE, never forget to take care of yourself. If you see something or feel something different in your body have it checked... I had no idea skin cancer could spread anywhere else in your body. . . #Guerrera #iHaveFaith #TrustGod "God doesn't give the hardest battles to his tougher soldier, he creates the toughest soldiers through Life's hardest battles". TODAY is #WorldCancerDay #RaisingAwareness

A post shared by Dayanara Torres (@dayanarapr) on

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.