RAZGOVOR

Kako sam završila kao asistent režije

Režiju za film potpisuje Miroslav Ćiro Mandić

Zimić-Mijović: Zahvalna sam Jasmili Žbanić. Privatna arhiva

Piše: E. BAKIĆ

7.3.2019


Ostvarenje Miroslava Ćire Mandića „Igram, sem“ (Glumim, jesam) bit će prikazano 22. marta u Sarajevu.

Sarajevski reditelj s adresom u Ljubljani kroz film prikazuje tri kratke priče koje naziva životnim triptihom. Među glavnim ulogama našli su se Gregor Zorc, Goran Bogdan i Luna Zimić-Mijović.

 Novo „ja“

- Presretna sam svaki put kada film u kojem sam glumila dođe u sarajevska kina, tako je i za „Glumim, jesam“, jer su to čak tri priče koje povezuje jedno pitanje.

Često se pitamo koliko uloge koje tumačimo preuzimaju našu osobnost i je li to nešto čega se glumac treba riješiti na kraju posla ili potpuno utonuti u to i učiniti svojim novim „ja“ – pojašnjava Zimić-Mijović.

Dok Zorc glumi Niku, čija je priča smještena u Ljubljanu, Bogdan tumači Luku, koji živi i radi u Zagrebu, Luna se, u ulozi Line, pokušava upisati na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 Druge opcije

- U  sarajevskoj priči glumila sam Linu i dopala mi se energija Mandića i način njegovog režiranja. Ne samo glumaca već i pokreta kamere kojim diskretno najavljuje dramaturski bitne tačke u filmu, te sam odlučila na snimanju druge dvije priče pomoći kao drugi asistent i sekretarica režije, što se ispostavilo kao veoma dobar spoj i moje zaokruženo djelovanje pri samom stvaranju ovog filma – kaže glumica.

Luna često ističe da ju je u karijeri posebno proslavila uloga Sare u „Grbavici“.

- Nikada neću moći dovoljno zahvaliti Jasmili Žbanić što me odabrala za ulogu Sare. Otvorila mi je vrata i pokazala svijet, koji ću tada vrlo brzo zavoljeti i zauvijek ostati u njemu. No, nikad nisam kompletno zatvorila vrata drugim opcijama s obzirom na to da sam uvijek spremna na neke nove avanture – ističe Zimić-Mijović.

 Italijanka mijenja sve

Luna je nedavno završila snimanje filma u italijanskoj produkciji.

- U  filmu „Summer Dew“ ostvarila sam glavnu ulogu - Lune, koja studira i priprema svoje vjenčanje za Harisa, koji je njena srednjoškolska ljubav. Sve se čini uredu dok u grad, preko zajedničkog prijatelja, ne dođe Martina, Italijanka koja promijeni sve. Snimali smo dvije sedmice u Rimu, u studijima, te dvije sedmice u Sarajevu. Tako da se sada, iskreno, želim malo odmoriti i uživati u dobro napravljenom poslu - poručuje glumica.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.