TUGA

Poznata kanadska manekenka preminula u 30. godini od raka jajnika

Postavljala je svoje fotografije s terapija, uključujući i one s hemoterapije

Avaz.ba

8.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ešli Luter (Ashley Luther, 30), model i promotor borbe protiv raka jajnika, poznatija kao Eli Mejdej (Elly Mayday), izgubila je bitku protiv ove opasne bolesti.

Njena porodica saopćila je da je Ešli preminula u petak, a na njenoj stranici su napisali da je živjela kako bi ostavila utisak na živote ljudi.

Godine 2013. dijagnostificiran joj je rak jajnika u 3. stadiju nakon što se požalila na simptome kao što su bol u leđima i stomaku, nadutost i konstantni umor. Umjesto da se s bolešću bori u tajnosti, odlučila je o tome otvoreno govoriti.

- Kada vam ljudi u bijelom mantilu kažu da ne postoji ništa što bi oni mogli uraditi, da ne znaju šta se dešava, onda moramo educirati sve - rekla je ona u maju 2016. godine.

Postavljala je svoje fotografije s terapija, uključujući i one s hemoterapije.

- Moja ljepota ne dolazi od kose, ne. Dolazi iznutra. Uzbuđena sam što mogu pokazivati ženama da mogu biti lijepe i ćelave. To je nešto što sam naučila i što želim podijeliti sa svima - rekla je ona jednom prilikom.

Rak jajnika se rangira kao peti po stopi smrtnosti među ženama. Ako se rak otkrije rano, može se liječiti, a više od 90 posto žena koje se izliječe žive duže od pet godina. Kako se simptomi otkrivaju kasno i ne postoji test za rano otkrivanje raka jajnika, samo 20 posto svih slučajeva se otkrije na vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.