OLOVKA I POZORNICA

Marija Šuković: Ne moram, valjda, birati jedan poziv

U „Bosnian Beauty“ igra više uloga

Šuković: Amaterski se bavi glumom pet godina. Društvene mreže

Piše: N. AJNADŽIĆ

15.3.2019

Marija Šuković dio je glumačke ekipe u predstavi „Bosnian Beauty“, koju je napisao, režirao, ali i utjelovio jednu od uloga Segor Hadžagić. Premijerno je izvedena krajem februara u Pozorištu mladih Sarajevo.

Potreba duha

Kako je reditelj opisao, riječ je o tehno operi, novoj formi teatra, a Šuković nam je ovom prilikom o predstavi govorila iz svoje perspektive. Iako joj gluma nije primarno zanimanje, lijepa Marija kaže kako joj nije problem naći se na sceni, da je to uživanje te da ima nečeg divnog i oslobodilačkog u tome.

- To je potreba mog duha. Premijera je dogovorena prije nego što sam ja ušla u proces, tako da imala sam nepunih 20 dana da se pripremim. Radovala sam se povratku u pozorište jer neko vrijeme nisam glumila na daskama koje život znače. Bilo je vrlo stresno graditi „Bosnian Beauty“. Naravno, to je na kraju donijelo dobrih stvari. Mislim da publika tek treba prihvatiti ovu predstavu, da je usvoji kao neklasičan pozorišni izraz u kojem odsustvuje dopadljiva dramaturgija – iskrena je Šuković.

Dodaje da ona ne tumači jednu ulogu, već niz različitih, koje se munjevito smjenjuju.

- Neke moje uloge su samo funkcije koje obavljam dok traje priča glumaca, a zatim imam i fragment u predstavi gdje tumačim mladu nezaposlenu glumicu koja priča svoju promašenost u ovoj zemlji, koja funkcionira na laži, prividu, obećanju. Pojavljujem se i kao sekretarica, supruga, naivna glumica, majka, borbena i vulgarna žena, a u najnovijoj izvedbi i kao psihotična rediteljica. Sve su to ženski likovi koji djeluju u okrugu „malog bosanskog Holivuda“ o kojem pričamo – govori Šuković.

Kratke priče

Pojašnjava nam kako je njen zvanični akademski poziv ustvari teatrologija i svjetska književnost.

- Glumom se amaterski bavim pet godina i svakako želim nastaviti. Osim toga, zainteresirana sam i za likovnu umjetnost, radim u Galeriji savremene umjetnosti „Charlama“, a pišem poeziju i kratke priče. Ovog mjeseca izlazi moja prva zbirka „Onostranost je prilika“. Čini mi se da bih prije svega bila pjesnikinja. Mada, ne moram, valjda, birati samo jedno – kazala je Šuković.

Igra u „Žutim čizmama“ Anesa Osmića, a kaže da će uskoro raditi i na predstavi koja kombinira umjetnički performans i dramu.

Lucidno, duhovito i frustrirajuće

- Sa Segorom Hadžagićem bilo je lucidno, brzo, duhovito i frustrirajuće raditi. Zanimljivo iskustvo svakako, jer ga smatram vrlo neobičnim čovjekom, dobrog ukusa i izražene kreativne želje, smjelim do opasnosti! Tome u prilog govori upravo to što je, osim autora teksta, uzeo ulogu reditelja i glumca – kazala je Šuković. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.