SAZNAJEMO

Dokumentarac o albumu Gorana Bregovića „Tri pisma iz Sarajeva“ na SFF-u

Sarajevo najbolja adresa odakle bi čovjek mogao poslati ta pisma, poručio je slavni muzičar

Bregović: „Tri pisma“ iz Sarajeva izvodi u cijelom svijetu. Arhiv

Piše: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

16.3.2019

Dokumentarni film „Tri pisma iz Sarajeva“, koji je nastao tokom snimanja istoimenog albuma Gorana Bregovića, kako „Dnevni avaz“ saznaje, mogao bi biti prikazan na 25. Sarajevo Film Festivalu, koji će biti održan od 16. do 23. avgusta.

Takmičarski program

U toku su dogovori da se „Tri pisma iz Sarajeva“ uvrste u takmičarski program za dokumentarna ostvarenja.

Također, u okviru SFF-a Bregović bi trebao izvesti koncertni program „Tri pisma iz Sarajeva“, koji je posljednjih godina predstavio na prestižnim svjetskim destinacijama i za koji je dobio sjajne kritike.

Bregović insistira da koncert bude održan na Bijeloj tabiji, a za to bi bila neophodna rekonstrukcija

- Bilo bi dobro da se Bijela tabija, koja je možda jedno od najljepših mjesta u gradu, pretvori u koncertni prostor, ne samo zbog mog koncerta nego da zaživi jedna ljetna pozornica koju Sarajevo nema. Sarajevo nema mjesto za održavanje ljetnih priredbi i koncerata, pozorišnih predstava ni bilo čega. Tako da je to bio zgodan povod da se Bijela tabija dotjera i pusti u upotrebu – rekao je Bregović prije nekoliko mjeseci u intervjuu za „Dnevni avaz“.

Rodni grad

Brega je naš najcjenjeniji muzičar u svijetu i jedini muzičar s prostora bivše Jugoslavije koji je ostvario svjetsku slavu. Počasni je građanin Buenos Airesa, Atine, Praga, Tirane, počasni doktor Univerziteta u engleskom Šefildu, francuske vlasti odlikovale su ga Ordenom viteza umjetnosti te je bio u konkurenciji za nominaciju za prestižnu muzičku nagradu Gremi... Kada ovakva ličnost u svijetu promovira rodni grad, to ima posebnu težini i poruku.

- Sarajevo je metafora za današnje vrijeme gdje je moguće živjeti u slozi, zagrljen i sutradan biti u krvi do koljena. Sarajevo je metafora, Sarajevo nije više samo ime grada. Ako misliš o Sarajevu kao metafori, onda je Sarajevo najbolja adresa odakle bi čovjek mogao poslati ta pisma – izjavio je Brega.

Sifet, Mehmed, Bebe... 

Francuski „Universal“ snimao je priču o nastajanju albuma „Tri pisma iz Sarajeva“. Kamere su pratile Bregovića u njegovom studiju tokom snimanja albuma. Također, kadrovi su snimani i u Sarajevu, kao i u Tuzli, gdje je Brega sa sazlijama Sifetom Avdićem i Mehmedom Bijićem radio pjesmu „Made in Bosnia“. Gosti na albumu, a koji se mogu vidjeti u dokumentarcu, su poznati svjetski muzičari Bebe, Asaf Avidan, Rif Koen, Rašid Taha, koji je nedavno umro, i drugi.

Premijera u Parizu

„Tri pisma iz Sarajeva“ prvi put su izvedena u Parizu u bazilici Saint-Denis, gdje su sahranjeni francuski kraljevi. To je violinski koncert, koji je pisan u tri manira – kršćanskom, jevrejskom i muslimanskom.


Brega s Avdićem i Bojićem tokom snimanja „Made in Bosnia“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.