RAZGOVOR

„Hanka“ - prvi bosanski mjuzikl

Premijera 12. aprila u Bosanskom narodnom pozorištu. Želim da se vidi kako zenička omladina može sve sama uraditi

Razgovarao: Dino PAŠALIĆ

8.4.2019

Milenko Karović, profesor u zeničkoj Prvoj gimnaziji, dirigent i osnivač Omladinskog hora u Zenici, ovih dana vrijedno radi na velikom projektu - mjuziklu "Hanka", za koji kaže da je prvi bosanski mjuzikl, a koji je na programu 12. aprila u Bosanskom narodnom pozorištu. Ekipa „Dnevnog avaza“ prisustvovala je probi ovog spektakla u najavi.

Četiri posla

Vrijedni profesor već 41 godinu ustaje u pet sati, radi četiri posla, ali i korisne projekte za mlade i društvo uopće. Ovih dana punom parom priprema mjuzikl koji nije mogao ostaviti ravnodušnim ni same aktere projekta.

- Mnogi iz starijih generacija gledali su film "Hanka". To je pripovijetka i predstava, ali mi smo došli na ideju da to uradimo kao mjuzikl. Kroz sve to će se prožeti, svakako, i pripovijetka, tako da će publika vidjeti priču, ali će imati priliku čuti i raznu vrstu romske muzike od velikih - otkriva Karović dodajući da mjuzikl traje sat i pet minuta.

O veličini ovog nesvakidašnjeg poduhvata govori činjenica da u njemu učestvuju plesači, solisti, glumci i hor, kao i podatak da će na sceni biti 87 ljudi.

- Projekt je zahtjevan i sastoji se iz četiri elementa. U mjuziklu glume Faketa Salihbegović-Avdagić, koja će i pjevati, te Sabina Kulenović. Pored njih, tu je i Plesni klub "Shadows", a sve ostalo rade moja djeca, odnosno hor. Plesači imaju dominantan dio u kojem će prikazivati život Roma i kako oni žive - govori Karović.

Posebno napominje da nije htio angažirati nikoga sa strane, budući da mjuzikl naziva projektom zeničke omladine.

- Želim da se vidi kako zenička omladina može sve sama uraditi uz moju kontrolu. Kompleksan je projekt i mogu s pravom reći da je ovo prvi bosanski mjuzikl. Život Roma je veoma interesantan, satkan iz slobode, pjesme, konflikata, veselja. To će se sve ovdje prikazati - najavljuje on.

Posebnu pažnju posvetili su i kostimima, a novina je i to da hor ne stoji, nego je pokretan.


Ekipa "Dnevnog avaza" prisustvovala je probi "Hanke"

- Moram priznati da je predzadnja kompozicija malo predramatična, kada plesači izlaze s rekvizitima na scenu i kada slijedi mučna scena ubistva Hanke. Svi su, vjerujte, plakali na probi - priča nam on.

Ne krije da je do sada već prosuto dosta znoja, uloženo napora i truda, a da djeca nisu išla ni na proljetni raspust, nego su predano radili na mjuziklu. Uprkos projektima ovog tipa, ali i brojnim drugim iza kojih stoji jedinstveni maestro Karović, poražavajuće je da, o čemu otvoreno govori, podrške nema.

- Podrške uopće nema. Problem sam ja. Hor ne vole zbog mene i moga jezika. Međutim, kvalitetu se, ipak, mora odgovoriti, voljeli nekog ili ne. Mi finansiramo sami sebe pjevanjem po koncertima i to je tako godinama - otvoren je on.

Pomen velikanima

Hor već godinama čini 80-90 članova, a dosad nikada nije bilo upitno njegovo postojanje niti je nedostajalo članova. Sve to funkcionira zahvaljujući Karoviću koji svojim perfekcionizmom i željom da pokrene mlade uspješno realizira 26 godina.

Na kraju, Karović najavljuje da po završetku „Hanke“ nema predaha, nego rade na novom projektu - novogodišnjem koncertu "Pomen velikanima".

- Želim napraviti koncert velikih pjevača koji nisu više među živima, kao što su Oliver Dragojević, Safet Isović, Toše Proeski... To je jedan od naša dva godišnja koncerta koje organiziramo, sada već tradicionalno, iz godine u godinu – otkriva Karović, pozivajući sve građane da dođu 12. aprila u BNP Zenica i pogledaju nešto što se dosad nije dogodilo na sceni ove kulturne institucije.

Da smo u Sarajevu...

-  Klasika danas ne prolazi, nemamo publiku za to. Zbog toga morate raditi neke druge projekte da bi opstali. Mi da smo samo u Sarajevu, sve bi bilo drugačije. To i oni kažu, međutim, naši to ovdje ne cijene - ističe Karović.

Osnovao i hor zeničkog Univerziteta

Koliko je Karović aktivan i predan muzici svjedoči podatak da je osnovao i hor Univerziteta u Zenici, koji će biti gosti na mjuziklu „Hanka“.

- Osnovao sam hor zeničkog Univerziteta u februaru, a već do sada smo učestvovali na četiri programa. Trenutno je u horu 27 članova, ali pjevaju kao da ih je 50. Najviše su to bivši učenici Prve gimnazije – kaže Karović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.