LEGENDE

Buran život pjevačice: Tito je volio, zaradila velike pare, a preminula u bijedi i zaboravljena

Latifa je decenijama bila osuđena na život u neimaštini u jednoj od memljivih soba naselja Rudeš

Latifa Kujović Nafija bila legenda crnogorske muzike. Printscreen: YouTube

Avaz.ba

29.4.2019

Latifa Kujović Nafija bila je legenda crnogorske muzike, poznata po ljepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da se život zna poigrati ljudskom sudbinom, pokazalo se na njenom primjeru. 

Pjevala je Titu, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu.

Zvali su je "Kraljica", a poznata crnogorska pjevačica, rođena u mjestu Berane, imala je sudbinu k


 njom, umrla je u siromaštvu, ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodne pjesme, a i svih ostalih.

Latifa je decenijama bila osuđena na život u neimaštini u jednoj od memljivih soba naselja Rudeš, među ljudima otjeranim sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do posljednjeg časa za koru hljeba. Bilo joj je teško, jer od muzike koju je voljela više od života nije mogla živjeti pristojnim životom.

- Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske "Estrade", danas ne bih imala ni za hljeb i vodu. Nekada su dolazili "bujeri" da me slušaju, a danas me se niko i ne sjeća - rekla je ona. 

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa. Pjevala je uglednim ljudima bivše Jugoslavije, među kojima je bio i sam Tito, oduševljen njenim talentom. Život je nije mazio, pa su joj u ratu poginula oba brata.

Put ka muzici bio joj je iznenadan, a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pjevačicu Divnu Kostić.

- Ona me je povukla da pjevam. Punih 30 godina sam pjevala i živjela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pjevala sam i u Trstu, onu staru "Sejdefu majka buđaše". Kakvo je to bilo vrijeme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je... Kakva muzika, takva i država - rekla je svojevremeno Nafija.

Zarađivala je mnogo, ali, kako je sama govorila, nije umjela štedjeti.

- Bilo je para, ali ih nisam čuvala - prisjetila se bila.

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Crnoj Gori, a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.