PROBLEMI

Karleuša završila na sudu: Podnesene krivične prijave protiv Jelene, a sada ostaje i bez ovoga

Jelena Karleuša. Arhiv

Alo.rs

12.5.2019

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša je konstantno izazivala paniku na društvenim mrežama boreći se protiv vakcinacije djece. 

Samoprozvana diva pozivala je narod da ne vakciniše djecu MMR-om, tvrdeći da postoje nuspojave, uprkos uvjerenjima ljekara da su vakcine provjerene. 

Karleuša je zbog svojih nesmotrenih izjava završila i na sudu, kada je grupa zabrinutih roditelja podnijela krivične prijave protiv Jelene i njoj sličnih zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila. 

No, čini se da bi pjevačicu sada debelo moglo koštati iznošenje neprovjerenog mišljenja putem društvenih mreža. Kako tvrde svjetski mediji, najveće društvene mreže poput Instagrama i Facebooka objavile su da će se obračunati s govorom mržnje, bilo kakvim pozivima na nasilje i drugom vrstom nedoličnog sadržaja, u koju spadaju aktivnosti krajnjih desničara, ali i zagovornika izbjegavanja vakcinacije.

Tvorci društvenih mreža objavili su da će brisati grupe, profile i svaku vrstu propagande koja bude objavljivana, a najnovije odluke Facebooka i Instagrama uključuju i brisanje objava u kojima se spominju oznake ovakvog sadržaja.

Pošto je Karleuša prednjačila u toj propagandi, sada bi joj se moglo desiti da ostane bez jedinog medija putem kojeg komunicira sa fanovima, a to su društvene mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.