LEGENDE Na današnji dan

Tragična sudbina jednog od najboljih glumaca bivše Jugoslavije

Davor Dujmović, svima poznat kao Perhan u filmu "Dom za vješanje", na današnji dan 1999., sa samo 30 godina, počinio je samoubistvo vješanjem

31.05.2019 09:25

Davor Dujmović, svima poznat kao Perhan u filmu "Dom za vješanje", na današnji dan 1999., sa samo 30 godina, počinio je samoubistvo vješanjem.

Rođen je u Sarajevu, a nadimak Perhan zauvijek mu je ostao. Ulogu koja mu je obilježila život dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred muzičke škole, nakon nastave, odlazio je do oca koji je radio na tržnici. 

Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao - ispričao je kasnije.

Jednom je svratio na sok u obližnji restoran, u kojem su bili Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorova oca može li njegov sin sudjelovati na audiciji za film "Otac na službenom putu". On je pristao, a uspostavilo se da je Davor savršen za tu ulogu. Nakon toga pokušao je upisati filmsku akademiju, a nakon neuspjeha više nije ni pokušavao.

S nepunih 18 godina dobio je glavnu ulogu u "Domu za vješanje", zbog koje su ga proglasili jednim od pet najboljih glumaca Evrope te su ga poredili s Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman).

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom. Pokušao se izliječiti od ovisnosti, no nije uspio.

Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal pa sam radoznal", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću - rekao je. 

Početak rata dočekao je u Sarajevu, otkud je otišao u Beograd. Snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground". 

Poslije rata otišao je u Banju Luku, gdje je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije nosi njegovo ime, a potom se preselio u Sloveniju zbog ljubavi. Vrijeme je provodio u prirodi s konjima te je pokušao pobijediti depresiju i alkoholizam. 

Sa samo 30 godina oduzeo je sebi život 31. maja 1999. u Novom Mestu.

Komentari

NA VRH