NA DANAŠNJI DAN

Prije 54 godine rođen glumac Davor Dujmović

Najpoznatiji po ulozi Perhana iz filma “Dom za vješanje”

Davor Dujmović. nportal.rs

20.9.2023

Na današnji dan 1969. godine, u Sarajevu je rođen Davor Dujmović, bosanskohercegovački i regionalni glumac, najpoznatiji po ulozi Perhana iz filma “Dom za vješanje”.

Još kao dijete, kad je pohađao drugi razred niže muzičke škole, dobio je prvu ulogu u filmu “Otac na službenom putu”, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu Kanu. Tada je Davor odlučio da upiše filmsku akademiju, ali nije uspio nakon više pokušaja, te je odustao. Ipak, sudbina mu je odredila da bude glumac, pa je ubrzo uslijedila nova značajna uloga u filmu “Strategija švrake”.

S nepunih osamnaest godina Davor Dujmović je dobio glavnu ulogu u filmu “ Dom za vješanje”, nakon kojeg je proglašen jednim od pet najboljih glumaca u Evropi. Osim toga, Davor i njegova partnerica u filmu Sinolička Trpkova proglašeni su najboljim glumačkim parom u bivšoj Jugoslaviji.

Narkotici

Nažalost, cijena slave bila je previsoka, jer je Davor posegao za narkoticima, a početkom 90-ih ozbiljnije se "navukao" i, mada se nekoliko puta pokušao liječiti, nije se mogao izliječiti od te pošasti. Kada je počela agresija na BiH (1992.-1995.) Davor je, nakon nekoliko mjeseci provedenih u Sarajevu, otišao u Beograd, gdje je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Poslije rata otišao je u Banju Luku, a potom u Novo Mesto u Sloveniji, gdje je, 31. maja 1999. godine, izvršio samoubistvo. “Perhan” je živio samo 30 godina, ali je ostao upamćen po svojim bravuroznim ulogama.

Sofija Loren. mondo.ba

Rođena filmska diva Sofija Loren

Godine 1934., na današnji dan, u Rimu je rođena Sofija Vilani Šikolone (Sofia Villani Scicolone), odnosno Sofija Loren, italijanska i svjetska filmska diva.

Sofija je već s 15 godina počela tražiti filmske uloge u Rimu, a zarađivala je radeći kao model za ilustrirane romantične priče, kako bi pomogla porodici.

Nakon malih uloga u filmovima, kao što “Quo Vadis”, Sofia je, 1957., upoznala producenta, a kasnije i režisera  Karla Pontija (Carlo) za kojeg se udala na svoj 23. rođendan. Međutim, morala se razvesti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju, jer je on već bio oženjen, ali je ostala s njim u ljubavnoj vezi. 

Oskar

Nizale su se uloge i uspjesi, a 1962. godine Sofija je osvojila Oskara za talijansku ratnu dramu “La Ciociara”, snimljenu prema istoimenom romanu italijanskog književnika Alberta Moravije (Moravia). Ujedno je bila prva glumica u historiji koja je dobila Oskara izvan engleskog govornog područja.

Osim Oskara, osvojila je i pet Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvijezdu i jednom za životni doprinos filmu.

Neprolazna ljepota

“Empire” časopis je, 1995. godine, Sofiju Loren proglasio 25. najseksepilnijom zvijezdom u filmskoj historiji.

U kasnim godinama Sofija se posvetila kulinarstvu u kojem uživa, te je tu svoju drugu ljubav ovjekovječila otvaranjem restorana. I danas, u svojoj 89. godini, Sofija, uvijek otmjena, nasmijana i dotjerana dama, plijeni svojom harizmom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.