EKSKLUZIV

Bajaga za ''Avaz'': Ni privatno nisam loš

Ako primim neki udarac, je.... šta da radim

Bajaga: Turneja je u punom jeku, bend je u top-form. Arhiva

Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

23.6.2019

Kad pozovete Bajagu  čim se javi znate da je on s druge strane telefonske linije. Prepoznatljivi, specifični, duboki glas je jedna od glavnih uzdanica muzičke zvijezde Momčila Bajagića (59), koji od osamdesetih prošlog stoljeća žari i pali ovim prostorima.

Bajagu smo telefonskim pozivom zatekli u studiji gdje, ekskluzivno nam je otkrio, radi muziku za novi film Dušana Kovačevića.

 Rok festival

Bajaga će gotovo tradicionalno tokom ljeta svirati u Sarajevu. Ovog puta u okviru festivala „Live Stage“, koji će biti održan od 26. do 28. juna na platou ispred Skenderije . Bajaga i njegovi Instrukrori svirat će prvog dana festivala.

Veoma otvoren razgovor i počeli smo svirkom u Sarajevu, a Bajaga nam je otkrio da ima veliku želju vezanu za bh. Prijestonicu.

- U Sarajevo donosimo novi album, nove pjesme... Turneja je u punom jeku. Bend je u top-formi. Prošle godine samo svirali u Sarajevu otprilike u isto vrijeme. Bile su to Baščaršijske noći, ali nažalost padala je kiša pa smo se premjestili u Dom mladih. Nadam se da ću ovoga puta ispuniti svoju želju da u Sarajevu sviramo pod otvorenim nebom. To bi bila moja velika želja.

 Sarajevo i Bajaga redovno se druže. Kako biste Vi opisali tu konekciju?

- Ona je nepromijenjena od prvog dana. U Sarajevu se sviralo u Domu mladih, Skenderiji, Zetri. Svirali smo i u manjim klubovima. A nismo puno koncerata svirali pod otvorenim nebom, a ovo je dobra prilika. Dobra je set lista učenika „Live Stagea“ i drago mi je da će Sarajevo dobiti veliki rok festival. Jedva čekam da dođem u Sarajevo.

Vaš posljednji i pretposljedni album na tragu je Bajage iz osamdesetih, iz vremena „Berlina“, „Tamare“... Je li to druga muzička mladost?

- Malo smo se vratili korijenima. To nije rijedak slučaj kod ljudi koji dugo sviraju. Daleko od toga da se poredimo sa „Rolling Stonesima“, ali i oni se uvijek vraćaju korijenima.

 Vi na bini izlazite nepretencizno. Nema ti nekih pratećih efekata. Izađete Vi, Vaši muzičari, počnete svirat i to je to.

- Muzika i emocije. To je to. Izađemo sa svojim stavom, kakvi smo i privatno, i ponudimo ljudimo emocije. Nema tu velike priče, samo muzika i ljubav.

 Recite kakvi se privatno, u svoja četiri zida?

- Nisam loš.

 Kćerka i sin

Dolaze li Vaši kćerka i sin na koncerte? Imponira li im to što im je tata Bajaga?

- Moja djeca su već velika. Kćerka je druga godina fakulteta, studira scenski kostim na Akademiji za primijenjene umjetnosti. Sin je stariji i završio je pozorišnu produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti. Radi, ali ne u struci. Nisu mala djeca da se čude. Cijeli život su preživjela s tim da im je ćale Bajaga. Oni ne vole da se eksponiraju u javnosti i mislim da je to bolje i za njih, da mogu da vode neki svoj privatni život.

 Vaša supruga nikada se nije eskponirala.

- Mislim da je to bolje i za njih i za mene, porodicu je nepristojno eksponirati. Ja ovo radim zaista zato što volim raditi pjesme i da sviram na koncertima.

 Već mjesecima se u Beogradu dešavaju protesti. Da li Vas to zanima i kakav uopće imate odnos prema tome?

- Ne pratim puno, iskreno da vam kažem. Pratio sam ranije, a sad osjećam da sam u godinama kad nemam baš puno vremena a mnogo volim da radim muziku. Puno smo svi vremena potrošli na politiku, možda i previše. Baš me ne zanima.

 Puno prijatelja

Kao jedan od najvećih muzičara na ovim prostorima dešava se da budete na udaru glasina i prepucavanja sa raznih strana. Uvijek nekako elegantno iz toga izađete , ne polemišete... Jeste li navikli na te udarce ili...?

- Trudim se da budem normalan čovjek, muzičar koji voli svoj posao. Imam puno prijatelja u cijelom regionu, ne petaljam se u te stvari koje nikad nisam volio. Ako primim neki udarac, je... šta da radim. Prođe. Volio bih da ih bude manje, ali to nikad ne potekne od mene. Ja sam uvijek bio za ljubav, muziku i toleranciju.

 Samo nam je ljubav potrebna?

-Da

 Godine prolaze...

 Naredne godine slavite 60. rođendan. Jesu li godine za Vas samo broj?

- Godine prolaze, mi stojimo.

Nema vozačku dozvolu i to me ne zanima

Je li tačno da nikada niste vozili i da nemate vozačku dozvolu?

- Nemam vozačku dozvolu, nisam nikada vozio auto. Možda iz zezancije u nekom spotu... Ne zanima me uopće i sigurno neću sad, u ovim godinama, učiti da vozim. U mom bendu najviše vozi naš bubnjar. U bendu trojica voze, trojica ne voze...

 Brus Sprinsgstin za moju dušu

Šta je ono što radite za svoju dušu

- Kad hoću sebi nešto da priuštim odem na neki dobar koncert u inostranstvo. Recimo Brusa Springstina. To bi bilo za moju dušu.



quote
<p><br></p> <p>Naša zadnja dva albuma su baš bila uspješna, imali smo ozbiljnih hitova, A kad vam je to 13. ili 14. album u karijeri, to nije baš česta pojava.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.