PLAVA KRV

Borba protiv tradicije

Zbog stroge tradicije, postoji mogućnost da japansko carstvo uskoro ostane bez svojih članova

Car Naruhito sa sauprugom Masako. Agencije

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

11.7.2019

Japansko carstvo zapalo je u krizu nakon smjene na tronu. Novi car Naruhito (59) morat će se pobrinuti za budućnost svog doma, koja trenutno ne izgleda baš najbolje. Kao mladić, Naruhito je tri godine studirao u Engleskoj. Na Univerzitetu u Oksfordu izučavao je historiju. Tokom boravka je upoznao i britansku monarhiju i otkrio da kod njih vlada mnogo liberalnija atmosfera nego kod kuće, u Japanu.

Japanska monarhija poznata je po strogim pravilima poštivanja tradicije, koja se ne smiju kršiti. Danas je Naruhito novi vladar i mora poraditi na budućnosti svog carstva. Inače, zbog stroge tradicije, postoji mogućnost da japansko carstvo uskoro ostane bez svojih članova.

Muški potomak

O ovom problemu, oglasio se u medijima i krunski princ Akišino (53), mlađi brat japanskog cara.

- Bivši car Akihito (85) i njegova supruga Mičiko (84) otišli su u penziju i povukli se iz javnosti. Njihove tri unuke udale su se za pučane i automatski nisu više članice carske porodice. Tako je porodica ostala bez pet članova -  objasnio je Akišino.

Budući da u Japanu postoji samo nekoliko plemićkih porodica, broj slučajeva da princeze gube titulu znatno je porastao posljednjih godina. Osim toga, žene su od 1889. isključene sa prijestolja.

Stroga pravila japanske monarhije nalažu da tron može naslijediti samo muški potomak. Pokretala se i rasprava o modernizaciji, koja bi ženskim članovima porodice omogućila nasljeđivanje.

Nada da će se nešto promijeniti u carstvu vidi se u princu Hisahitu (12), koji je još dječak. On je nasljednik koji će preuzeti prijestolje. U martu je završio osnovnu školu.


Članovi japanske carske porodice. Agencije

Novi trendovi

Princ Akišino rekao je da onih koji njeguju japanske međunarodne odnose ima sve manje i manje, ali da oni ne mogu ništa učiniti.

- Aktivni članovi porodice mogu obaviti samo ograničen posao. Bilo bi moguće preuzeti više zadataka kad bi imali više članova u budućoj generaciji. No, kako je trenutna situacija zabrinjavajuća, moramo razmišljati o tome šta ćemo učiniti – rekao je princ.

On se nada da će njegov stariji brat, sadašnji car Naruhito promijeniti ovu situaciju. Iako je na dužnosti tek od 1. maja ove godine, on ima pravo i moć da postavi nove trendove i inicira reforme. Smatra se nosiocem nade za carsku porodicu. Već je vodio kampanju za pravo žena u svojoj porodici. Ostaje da se vidi može li to učiniti na institucionalnoj razini.

Era “Savršeni sklad” u borbi za žene

Zemlja sa svega 2,5 posto nezaposlenih i usljed dramatičnog smanjenja radno sposobnog stanovništva od 15 do 64 godine, naprosto je primorana koristiti žensku radnu snagu pa mnogi računaju s time da će se situacija u novoj eri “Reiwa” ili “Savršeni sklad”, kako je nazvano vrijeme vladavine novog cara, u sljedeće dvije decenije ozbiljno mijenjati u žensku korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.