PLAVA KRV

Danska kraljevska porodica na odmoru: Dvorac u cvijeću za baku i unuke

Vijugave staze, široke livade i mali šumarci, jezera i šareno cvijeće podsjećaju na raj, ali to je park u kojem se nalazi njihov dvorac za odmor

L. KARAHMET-PUJAGIĆ

22.7.2019

Članovi danske kraljevske porodice na odmoru. Arhiv

Kraljevske porodice su na odmoru, pa tako i članovi danske kraljevske porodice. Prije nekoliko dana, kraljica Margareta (Margarethe) sastala se sa svojom porodicom u dvorcu Gresten. Vijugave staze, široke livade i mali šumarci, jezera i šareno cvijeće podsjećaju na raj, ali to je park u kojem se nalazi njihov dvorac za odmor.   

Nije ni čudo što se ovi pripadnici plave krvi vraćaju u ovo slikovito prebivalište svakog ljeta da tamo provedu nekoliko sunčanih dana.

Obradovala djecu

Meri (Mary) i Frederik od Danske sa djecom Kristijanom (Christian, 13), Izabelom (Isabella, 12) i blizancima Džozefinom (Josephine) i Vinsentom (Vincent, 8) priuštili su sebi nekoliko dana predaha. Baka im se pridružila nakon nekoliko dana, što je posebno obradovalo djecu.

Dočekali su baku na vratima, a fotografija je objavljena na društvenim mrežama.

Unuci su pozirali sa bakom Margaretom u slikovitom vrtu dvorca. Zajedničkom odmoru ne stoji više ništa na putu. Na fotografijama se također vidi da je kraljica presretna što će uživati sa svojim unucima.

Inače, za dansku kraljevsku porodicu veoma je važno da se često viđaju i da provode što više vremena zajedno u svakodnevnom životu, ne samo na odmoru. Tako su svi učestvovali na "Royal Runu" 2019. godine. Ovu trku je pokrenuo prijestolonasljednik Frederik povodom njegovog 50. rođendana. Sada bi to trebala postati tradicija, a šanse za to su veoma dobre.

Pucanj iz pištolja

Njegovo četvero djece oduševljeno je ovim sportskim događajem. Na trci od 1,6 km dali su sve od sebe.

Zvijezda tog sportskog događaja u Kopenhagenu bila je princeza Meri jer se nakon što je njen suprug pucnjem iz pištolja označio početak trke, pridružila trkačima i istrčala stazu do cilja.

Svaki treći odrastao Danac trči u slobodno vrijeme, tako da se gotovo s pravom kaze da se Danci dijele na one koji trče i one koji ne trče.

Takođe su i zemlja sa jednim od najvećih brojeva maratona koji se održavaju tokom godine i najvećim brojem učesnika maratona kada se uzme u obzir broj stanovnika. Na 10.000 stanovnika Danska ima 36 trkača maratona.

Neumrežena Margareta

Danska kraljica Margareta izjavila je da dok drugi članovi njene porodice "smatraju da je zabavno što ne koristi mobilni telefon", ona sama misli da joj on nije ni potreban. Kada je jedan norveški novinar pitao kako to da je moderna sredstva komunikacije ne interesuju, Margareta je odgovorila da je "jako spokojno" biti neumrežen.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.