JET SET

Udala se za vladara Dubaija koji ima više od dvadesetoro djece sa šest žena pa pobjegla u Veliku Britaniju

Medijski ured vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata odbio je komentirati "privatna pitanja koja se rješavaju na sudu"

I.K. / Avaz.ba

30.7.2019

Princeza Haja i Muhamed bin Rašid Al Maktum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Jordanska princeza Haja bint Husein (Haya bint Hussein), supruga vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma (Mohammed bin Rashid Al Maktoum), podnijela je britanskom sudu zahtjev za zabranu približavanja i zaštitu od prisilnog braka, navodi se u sudskim dokumentima.

Princeza Haya, 45-godišnja kći pokojnog kralja Huseina i polusestra kralja Abdulaha, podnijela je i zahtjev za starateljstvo nad djecom što znači da su djeca, do donošenja odluke, pod starateljstvom suda, prenose agencije. 

Prema britanskom zakonu, zaštita od prisilnog braka pomaže ako neko tvrdi da se prisiljava na brak ili je već u prisilnom braku.

Inače, obje strane zastupaju najpoznatiji britanski advokati porodičnog prava. Fiona Šaklton (Shackleton) je Hajina advokatica, a Helen Vard (Ward) šeikova. 

Treba istaći i da se princeza Haya pojavila na sudskom ročištu u Londonu za razliku od šeika Muhameda. 

Medijski ured vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata odbio je komentirati "privatna pitanja koja se rješavaju na sudu".

Podsjetimo, sedamdesetogodišnji šeik i potpredsjednik UAE-a oženio je bivšu članicu Međunarodnog olimpijskog odbora 2004., što je, vjeruje se, njegov šesti brak. Ima više od 20 djece s različitim ženama. 

Najmlađa Maktumova supruga navodno je mjesecima oprezno planirala bijeg u London, nakon što joj je suprug lagao o tome da je zatočio i mučio svoju stariju kćer. 

Inače, haja trenutno boravi u Velikoj Britaniji sa svoje dvoje djece i spremna je za višemilionski razvod i borbu za starateljstvo nad djecom sa 70-godišnjim milijarderom.

Jordanska princeza je nakon mjeseci planiranja bijega, otišla iz Dubaija u maju. Prvo u Njemačku, a potom u Veliku Britaniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.