VELIKA BRITANIJA

Zbog supruge tuži niz tabloida: Hariju prisluškivali telefone

Vjeruju u slobodu medija

Princ Hari i Megan Markl: Nemilosrdna propaganda. Arhiv

24.sata / Avaz.ba

4.10.2019

Princ Hari (Harry) podnio je tužbu protiv vlasnika tabloida "The Sun" i "Daily Mirror" zbog navodnog prisluškivanja mobitela. Tvrdi da su mu slušali glasovne poruke. Predao je papire Vrhovnog sudu, potvrdili su iz Bakingamske Palače, piše "Daily Mail".

Podsjetimo, i Vojvotkinja od Saseksa tužila je prije dva dana sedmično izdanje tabloida "Daily Mail", "Mail on Sunday" jer je bez dopuštenja objavio jedno od njezinih privatnih pisama.

U saopćenju njezina supruga, vojvode od Saseksa stoji da su Megan i on bili prisiljeni na ovakav potez zbog nemilosrdne propagande, prenosi BBC. 

- Izgubio sam majku, a sada gledam kako moja supruga postaje žrtva istih moćnih sila - napisao je princ Hari.

Advokatski ured "Schillings", koji zastupa Megan Markl (Meghan Markle) podnio je tužbu protiv lista zbog kampanje objavljivanja netačnih tekstova koji nanose štetu njezinu ugledu.

Tužba je podnesena pred Visokim sudom protiv sedmičnog lista i izdavačke kuće "Associated Newspapers" zbog zloupotrebe ličnih podataka, kršenja autorskih prava i Članka o zaštiti podataka iz 2018. 

U dugome saopćenju objavljenom na internetskoj stranici vojvode i vojvotkinje od Saseksa, princ Hari je napisao da je bolan način nametljivoga medijskog pokrivanja događaja, njega i suprugu prisilio na reakciju.

Podsjećajući na slučaj njegove majke, princeze Dijane (Diana), napisao je da se njegov najveći strah iz prošlosti ponavlja.

Već sam vidio što se događa kada nekoga koga volim više ne gledaju niti se prema njemu odnose kao prema stvarnoj osobi - napisao je Hari. 

Tabloid još nije reagirao na tužbu. Tužbu finansira kraljevski par, a novce od tužbe kane donirati dobrotvornoj organizaciji za borbu protiv nasilja.

U izjavi stoji i da Hari i Megan vjeruju u slobodu medija, kao i u objektivno, istinito izvještavanje' kao jedan od "stupova demokratije".

- Ljudi plaćaju cijenu zbog ovakve propagande, posebno ako je s namjerom neistinita i zlonamjerna. Premda se s time hrabro nosimo, u što se možete i sami uvjeriti, ne mogu ni opisati u kolikoj je mjeri to bolno - napisao je princ.

Dodao je da je pozitivno pokrivanje njihove turneje po Africi otkrilo dvostruke standarde ovoga specifičnog medijskog paketa koji je posljednjih 9 mjeseci objavljivao klevete o Megan.

- Uspjeli su u iznošenju laži, jedne za drugom, samo zato što nije bila vidljiva u razdoblju nakon porođaja - istaknuo je vojvoda, dodajući da je predugo "tihi svjedok njezine patnje". Naše povlačenje i nereagiranje na ovakve poteze bilo bi protiv svih naših uvjerenja - napisao je princ Hari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.