MISTERIJE

Detalji nikad rasvijetljene smrti Silvane Armenulić i njene trudne sestre

Sa Silvanom poginula njena trudna sestra Mirjana Bajraktarević, pravog imena Mirsada i violinista Rade Jašarević

Armenulić: Veo misterije nadvije nad smrću pjevačice. Arhiva

L. S. R. /Avaz.ba

9.10.2019

Armenulić: I dan danas se njene pjesme slušaju - Avaz
Armenulić: Živjela je holivudki san - Avaz
Radmilo i Silvna Armenulić - Avaz
Silvana s Tomom Zdravkovićem - Avaz
Toma  Zdravković, Lepa Lukić, Tozovac, Hašim Kučuk Hoki i Slivana hoki - Avaz
+3

Sutra se navršava 43 godine od smrti Silvane Armenulić. Život ljepotice iz Doboja, koja je rođena kao Zilha Bajraktarević, komotno bi mogao poslužiti za filmski scenarij. Živjela je kratko, tek 37 godina, ali nije zaboravljena ni do dana današnjeg. Njene pjesme i danas se slušaju i mnogi ih smatraju evergrinom narodne muzike.

Silvana je poginula u saobraćajnoj nesreći davne 1976. godine. U Fordu Granada, koji je pjevačicu odvezao u smrt, poginuli su i Silvanina trudna sestra, također pjevačica, Mirjana Bajraktarević, pravog imena Mirsada, i violinista Rade Jašarević. Nesreća se dogodila na autoputu Beograd – Niš, kod mjesta Kolari, a oni su se vraćali s koncerta iz Aleksandrovca.

Jašarević je pao u dijabetičku komu za vrijeme vožnje automobila, nije znao da je bio dijabetičar. Silvana je spavala na stražnjem sjedalu, a Mirjana je sjedila na suputničkom mjestu. Pjevačica Lepa Lukić je trebala biti u automobilu s njima, ali se navodno predomislila zbog jake glavobolje.

- Nikada više u životu nisam sjela za volan - pričala je godinama poslije u intervjuu Lepa Lukić.

Pravi veo misterije nadvijen je na tragediju Silvane Armenulić. Do danas kolaju razne priče, a vjerovatno će tako i ostati.

Navodno je dva mjeseca prije smrti Silvana Armenulić koncert u Bugarskoj iskoristila za posjetu čuvenoj Babi Vangi. A slijepa vidovnjakinja navodno ju je dočekala riječima: "Ne želim s tobom razgovarati. Ne sada. Idi i vrati se kroz tri mjeseca..." A kada je pjevačica već bila na vratima, Baba Vanga je dodala: "Čekaj, ustvari, nećeš moći doći. Idi, idi! A, ako budeš mogla, dođi!"

– Nikad nisam čitala izvještaj s obdukcije. Čitala su ga moja braća koja su mi rekla da ja to ne uradim. Mirjana je bila u šestom mjesecu trudnoće kad je poginula – izjavila je kasnije Silvanina i Mirjanina sestra Dina.

U kanalu pored puta nađena je polomljena violina, a Silvanina smrt je za sobom ostavila brojne misterije. Naprimjer, to da su u vrijeme kad je već uveliko trebalo da budu u Beogradu bili tek na pola puta.

Silvana je bila preteča velikih muzičkih zvijezda koje su se pojavile nakon njene smrti. Živjela je svoj holivudski san. Bila je udata za Radmila Armenulića. On je prvo bio teniska zvijezda, a potom trener poznatih igrača bijelog sporta, kao što su bili Boba Živojinović, Bruno Orešar te Goran Ivanišević. Imali su kćerku Gordanu. Ona danas ima 55 godina i profesor je matematike u jednoj beogradskoj školi.

- Uvijek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izvještaju, a poslije su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kćerka Gordana uvijek sama posjećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Postavio sam na grobu dva bijela goluba od mermera. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Njemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nježna, pažljiva i blagodarna – ispričao je svojevremeno Radmilo Armenulić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.