NOSTALGIJA

Ličnosti koje su obilježile bivšu Jugoslaviju, a koje nisu više među živima: Od Šabana Šaulića do Tita

Dražen Petrović, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Dragan Nikolić...

Obilježili bivšu Jugoslaviju. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

17.10.2019

Skoro svaka generacija ima svog pjevača, sportistu, glumicu koji su obilježili njihove živote. Zemlje bivše Jugoslavije imaju desetine takvih koji nikad neće biti zaboravljeni, iako nisu više među živima. Nastavljaju živjeti kroz svoja djela.

Pogledajte dio ličnosti koje su obilježile bivšu Jugoslaviju, a za kojima ljudi još žale što su napustili ovaj svijet.

Toma Zdravković. Arhiv

Jedan od onih bez čije se muzike ni danas ne mogu zamisliti druženje i derneci sigurno je legendarni Toma Zdravković

Nedavno je obilježena 28. godišnjica njegove smrti. Umro je u 53. godini u Beogradu. Još se smatra jednom od najvećih zvijezda jugoslavenske muzičke scene, neprikosnovenim kraljem kafane, boemom, pjesnikom, kantautorom...

Dražen Petrović. Arhiv

Dražen Petrović bio je jedan od onih sportista zbog kojih zavolite košarku, ako je već niste ranije voljeli. Imao je tek 28 godina kada je 1993. u kobnoj saobraćajnoj nesreći izgubio život.

Ostvario je svjetsku karijeru, a prozvali su ga Amadeusom, košarkaškim Mocartom (Mozart). 

Da je živ, Petrović bi za nekoliko dana, 22. oktobra, napunio 55 godina.

Ljubiša Samardžić. Arhiv

Kada je prije nešto više od dvije godine svijet napustio Ljubiša Samardžić, glumac sa zaraznim osmijehom, cijeli region ga je oplakivao. Smoki, nadimak koji je zaradio zbog lika u ostvarenju "Pješčani grad", publiku je osvajao decenijama, a malo ko može zaboraviti njegove uloge u filmovima "Valter brani Sarajevo", "Bitka na Neretvi", "Sutjeska"... 

O njegovim zdravstvenim problemima ništa se nije znalo dok krajem 2016. godine nije morao na hitnu operaciju mozga. Umro je devet mjeseci kasnije, a iza sebe je ostavio nezaboravne role i sjećanje na njegov osmijeh, na koji skoro niko imun nije ostajao.

Rejhan Demirdžić. Arhiv

Iako je umro 1988. godine, Rejhan Demirdžić ostavio je veliki trag u svijetu glume.

I danas ga prati epitet najvećeg gospodina, a njegovo majstorstvo u glumačkom zanatu mnogi su željeli dostići. Nije bilo uloge koju nije mogao uspješno iznijeti, od mangupa, nacističkog oficira, bega do gradskog gospodina. 

Demirdžić i Rudi Alvađ u zabavnim emisijama Radija Sarajevo igrali su popularne likove Uzeira i Momu.

Mirza Delibašić. Arhiv

Još jedan legendarni košarkaš koji je prerano umro bio je Mirza Delibašić, Tuzlak, a oličje sarajevskog duha.

Ove godine, 8. decembra, napunit će se 18 godina otkako ga nema među živima, a i dalje njegov lik i veličina nisu niti će biti zaboravljeni.

Neobičnog nadimka, Kinđe je postao jedan od omiljenih sportista, prvak Jugoslavije. 

Milena Dravić i Dragan Nikolić. Arhiv

Glumačke veličine Milena Dravić i Dragan Nikolić ostavile su ogroman pečat na jugoslavenskoj sceni. 

Još jedna stvar koja ih je izdvajala od drugih jeste njihova ljubav, koja se smatra jednom od onih epskih o kojima od malih nogu slušamo. 

Nezamislivi jedno bez drugog, Milena i Dragan nisu mnogo javno govorili o svojoj ljubavi, ali onda kada jesu, te izjave polako ali sigurno postale su često citirane kada neko pokušava dočarati svoju ljubav.

Dragan Nikolić Gagi, kako su ga odmila zvali, umro je 2016. godine u martu, a Milena je ostala shrvana. Poživjela je svega dvije i po godine bez svoje najveće ljubavi, a svijet je napustila 14. novembra 2018.

Davorin Popović. Arhiv

Davorin Popović ili Pjevač, Pimpek, Davor ili Dačo... bio je legendarni, neponovljivi pjevač sarajevske grupe "Indexi".

Umro je Dačo 18. juna 2001. od raka gušterače u 55 godini života. 

U Sarajevu se rodio, u Sarajevu je i umro. Svoj grad nije napuštao ni kada je trajala opsada, duge četiri godine. Njegov glas, stas i sama pojava... Mnogi smatraju da je samo Pimpek imao sve to u kompletu.


Šaban Šaulić. Arhiv

Kada je sredinom februara ove godine u saobraćajnoj nesreći život izgubio legendarni pjevač, nekrunisani kralj narodne muzike, Šaban Šaulić, region je bio u šoku. 

Kažu da je 68 godina, koliko je Šaulić imao kada je poginuo, bilo premalo za pjevača kao što je on te da, iako je mnogo toga već ostavio u amanet generacijama koje dolaze, imao još toga dati.

Hašim Kučuk Hoki. Arhiv

Novembra 26. obilježit će se 17 godina bez pjevača narodne muzike Hašima Kučuka Hokija.

Teško je naći onoga ko ne zna njegov najveći hit - pjesmu „Nazdravite drugovi“ („Pijem da je zaboravim“). Ona se svojevremeno prodavala i do 50.000 primjeraka dnevno.

Iako se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća povukao s muzičke scene i otišao u Ameriku, namjeravao se vratiti na estradu. Ipak, smrt je prekinula njegove planove. Život je izgubio u saobraćajnoj nesreći.

Josip Broz Tito. Arhiv

Mišljenja o Josipu Brozu Titu danas su podijeljena. On već 39 godina nije među živima, ali i danas je omiljen u određenim krugovima. 

Ostat će u historiji upamćen po mnogi stvarima, a jedna od njih je sasvim sigurno da je imao najveću sahranu od političkih ličnosti. Na njegov posljednji ispraćaj u Beogradu došli su političari iz istočnog, zapadnog i svijeta nesvrstanih.

Ono što je sigurno, Tito je i danas velika misterija, što će i ostati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.