POVODOM SVJETSKOG DANA GRADOVA Priznanje se dodjeljuje onima koji imaju bogatu historiju filma

Sarajevo grad filma UNESCO-a

Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja omogućit će kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj industriji , izjavio je Mirsad Purivatra

N. Aj. / Avaz.ba
31.10.2019 13:41

Mirsad Purivatra

Foto: Promo

Sarajevo je dobilo status grada filma UNESCO-a. Ovo je objavljeno povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava danas u Parizu.

Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se onim gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive festivale, značajne lokacije i produkcijsku infrastrukturu te su posvećni razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

Sretni smo što je Sarajevo upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Skake i Grada Sarajeva rezultirali su ovim priznanjem ne samo gradu Sarajevu nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu, kao i filmskim radnicima koji su u proteklih dvadesetak godina ostvarili ogroman uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima. Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana. Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije. Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj ove inicijative, omogućit će kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama - kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su i njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj, centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.

Komentari

NA VRH