SAVJESNI MUZIČARI

„Coldplay“ ne ide na turneju zbog ekološke krize

Nalaze se u Amanu, prijestonici Jordana, gdje imaju dva nastupa koja će se prikazati uživo na YouTubeu

Britanska grupa „Coldplay“. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

21.11.2019

Poznata britanska grupa „Coldplay“ neće ići na turneju promocije najnovijeg albuma zbog brige o utjecaju njihovih koncerata na životnu sredinu.

- Sačekat ćemo da vidimo kako naša turneja može biti aktivno korisna. Svi moramo pronaći najbolji način da radimo svoj posao - rekao je pjevač Kris Martin (Chris) za BBC News i dodao da „Coldplay“ želi da njihove buduće turneje imaju „pozitivan utjecaj“.

Britanski bend nalazi se u Amanu, prijestonici Jordana, gdje imaju dva nastupa koja će se prikazati uživo na YouTubeu.

Koncerti, koji se održavaju u petak, prvo u svitanje, a potom kada bude zalazak sunca, oslikavat će dvije polovine njihovog novog albuma „Everyday Life“.


Kris Martin: Svi dolazimo iz istog mjesta. Agencije

Bend je posljednji put obišao svijet u okviru turneje „A Head Full of Dreams Tour“, kada su izveli 122 koncerta na četiri kontinenta 2016. i 2017. godine.

- Naša sljedeća turneja bit će najbolja moguća verzija za životnu sredinu. Bili bismo razočarani ako se zbog turneje emitira ugljendioksid. Imali smo mnogo velikih turneja do sada. Kako da preokrenemo stvari tako da bude više davanja nego uzimanja - rekao je Martin.

U razgovoru za BBC Martin je rekao da su izabrali Jordan jer su „željeli da izaberu mjesto na sredini svijeta gdje inače nemaju prilike da sviraju".

Rekao je da nova ploča - koja izlazi u petak - oslikava globalnu perspektivu benda.

- Ako ste imali privilegiju da putujete oko svijeta, znate da svi dolazimo iz istog mjesta. Na vrlo nježan britanski način, kroz ovaj album govorimo da se ne osjećamo drugačije od bilo kojeg čovjeka na planeti - dodao je.

„Coldplay“ će izvesti i jedan koncert u Nacionalnom historijskom muzeju u Londonu 25. novembra. Sav prihod s nastupa bit će doniran dobrotvornoj organizaciji za životnu sredinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.