SUDBINE

Tony Cetinski vraća se na sud

Žalbu podnijeli po primanju pisane presude zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja

Cetinski: Usmrtio pješaka. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

4.12.2019

Tužilaštvo u Pazinu uložilo je žalbu na presudu kojom je u septembru ove godine pjevač Tony Cetinski (50) oslobođen optužbe da je izazvao saobraćajnu nesreću u Rovinju i usmrtio pješaka, pišu hrvatski mediji.

Žalbu su podnijeli po primanju pisane presude zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Cetinskom se tom optužnicom stavljalo na teret da je 3. novembra 2017. oko 13 sati upravljao ličnim vozilom u Rovinju iz smjera sjeveroistoka prema jugozapadu, protivno odredbama Zakona o sigurnosti saobraćaja. Dolaskom do nepreglednog oštrog skretanja na lijevu stranu, gdje je uska cesta vertikalno omeđen zidovima zgrada i bez trotoara, tereti se da je vozilom ulazio u taj zavoj, a da se prethodno nije uvjerio može li tu radnju poduzeti na način siguran po druge učesnike u saobraćaju.

Tony se teretio da nije obratio pažnju na pješaka koji je ležao na ulici. Vozilom je naletio na Ibrahima Kevljanina (63), koji je na leđima ležao na ulici narušenog zdravlja zbog srčane bolesti i u teškom alkoholiziranom stanju te je smrtno stradao na mjestu događaja.

Sutkinja Tanja Prenc Kanis rekla je kako tužilaštvo nije uspjelo dokazati nijedan dio optužnice. Pojasnila je da je pješak osoba koja hoda uspravno, gura kolica ili bilo šta drugo radi u stojećem položaju na cesti, što u ovoj situaciji nije bio slučaj jer je Kevljanin ležao na zemlji. Vezano za mogućnost da ga je Cetinski mogao uočiti iz automobila, kazala je da se u ovoj situaciji radilo o faktoru iznenađenja, jer vozač nije očekivao da će osoba ležati na cesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.