TEŠKE ODLUKE Potpuno otvoreno

Vesna Dragojević, supruga legendarnog pjevača, za "Avaz": Bilo bi mi lakše da me niko ne pita za koncerte u Oliverovu čast

„Vridilo je“ održan u Splitu na dan kada bi Morski vuk proslavio 72. rođendan

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

Vesna i Oliver Dragojević: Nisu bili dio estrade

Foto: Tino Jurić / PIXELL


Koncert „Vridilo je“, koji je u Splitu održan na dan kada bi Oliver Dragojević proslavio 72. rođendan, protekao je u naboju emocija. 

Oliverovi prijatelji i kolege Zlatan Stipišić Gibonni, Petar Grašo, Tedi Spalato, Stjepan Hauser i drugi, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, izveli su neke od hitova Morskog vuka.

Previše stresa

U publici su bila i Oliverova djeca te supruga Vesna, koja je nakon koncerta iznenadila i rastužila veliki dio fanova Dragojevića. Na pitanje hoće li koncert u čast jednog od najboljih muzičara i pjevača s ovih prostora prijeći u tradiciju, Vesna je jasno dala do znanja kako to neće biti slučaj.

- Ovo mi je bio četvrti sprovod. Mnogo mi je teško. Rekla sam što nije radio u pošti da kasnije ja ne moram nešto govoriti. Ne mogu ja to, ovo se pripremalo godinu . Nisam nikada bila dio estrade, a i on je bio van toga. Njega bi zvali i on bi im rekao popis muzike te bi se samo pojavio na pozornici. Imam tri sina koji imaju svoje želje, ali moja je zadnja – kazala je tada, između ostalog, Vesna.

Ni nekoliko dana nakon koncerta Vesna nije mnogo promijenila mišljenje te je za “Avaz” rekla:

- To su projekti koji traju godinu i koji su preskupi i sa previše stresa. Treba uskladiti 200 ljudi i sve to koordinirati. Bilo bi mi lakše da me niko ništa ne pita. Vidjet ću šta će dalje biti. Sada trenutno nisam za ovo, možda neke manje prostore.

S uglednim producentom iz Hrvatske Tomislavom Kašljevićem provjerili smo je li moguće zabraniti koncerte u Oliverovu čast ukoliko porodica to odluči.

- Vesnina odluka je logična. To je dosta težak posao, a ona je ranjiva. Podsjećanje na njega i njegove pjesme je teško. Međutim, svako ima pravo da napravi koncert bilo čijih pjesama. Ali jedno je sigurno. Kada bi ona bojkotirala tu priču, onda niko ne bi ni pjevao ni svirao iz poštovanja prema njoj i njenoj odluci – smatra Kašljević.

  • Kašljević: Treba proći  vremena

    Kašljević: Treba proći vremena

    Foto: Arhiv


Nema smisla

Naveo je primjer i legendarne grupe “Azra”, za koju je rađen omaž dok se Džoni Štulić nije javio i popljuvao sve one koji su to radili. 

- I, jednostavno, to više nije imalo smisla, bez obzira što je, možda, lijepo zvučalo. Imam iskustva s koncertima za “Indexe”, ali je prošlo vremena. To se radi svake tri godine, te veće priče. Ovo što su radili u Splitu mi je OK, ali više od toga mislim da nema smisla. Za nekoliko godina bilo bi OK. Razumijem Vesninu odluku i mislim da je uredu. Svježe je to sve, za nekoliko godina opet napraviti da – ističe Kašljević.

Ne treba čačkati

- Pravno može svako napraviti „Večer Olivera Dragojevića” i ne može to niko zabraniti, jer je on javna osoba. Ali, čim njegova supruga to ne podržava, nema šanse da neko ko išta vrijedi kao što su Petar Grašo, Gibonni… tu nastupi. Ne mislim da tu treba puno ni čačkati – iskren je Kašljević.

NA VRH

Komentari