SARAJEVO

Peta večer u Kamernom: "Sumrak bogova" Beogradskog dramskog pozorišta

Najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“, kao i u prethodne tri godine, tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu "Avazov zmaj"

Piše: L. S. R./Avaz.ba

16.12.2019

Kamerni teatar 55 - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

Petog dana Četvrtog međunarodnog festivala "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru 55 izvedena je predstava "Sumrak bogova" Beogradskog dramskog pozorišta, za koju režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković.

Nacizam u Njemačkoj postepeno cvjeta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mjesta u državi polako, ali sigurno preuzima Hitlerova Nacional-socijalistička partija. Od momenta kada je izgorjela zgrada Rajhstag pa sve do ozloglašene „noći dugih noževa”, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali prije svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanja u novim historijskim okolnostima. Riječ je o komadu koji, osim kritike beskrupuloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, prije svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom svijeta.

U predstavi glume: Milan Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonović...

Publika, među kojom je veliki broj poznatih ličnosti, uživa od četvrtka navečer u istinskim teatarskim poslasticama, a direktor Festivala Emir Hadžihafizbegović ističe da je ovo najbolje izdanje "Dana Jurislava Korenića" do sada. Večeras je Kamerni teatar 55 bio pun i unosile su se dodatne stolice.

U toku dana u Kamernom teatru se prije igranja predstava održavaju promocije knjiga prestižnih autora iz cijelog regiona.

Festival traje do 19. decembra, a i ove godine će biti dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju i tekst te nagrade “Žan Marolt” za najboljeg glumca i glumicu. Najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“, kao i u prethodne tri godine, tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu "Avazov zmaj".

Žiri Festivala, kojim predsjedava reditelj Dino Mustafić, a u čijem su sastavu još Izudin Bajrović, Tatjana Peternek-Aleksić, Larisa Sarajlić-Ramović i Kristina Ljevak, donijet će odluku o laureatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.