EKSKLUZIV

Kokan Mladenović za "Avaz": Ako postoji kultura koju Vučić promovira, onda je to kultura rijalitija i estrade

To su stvari koje čovjek radi zbog ličnog osjećanja morala i umjetničke časti

Kokan Mladenović: Čovjek treba da se pogleda u ogledalu. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

25.12.2019

Vijest da je reditelj Kokan Mladenović (49) povukao svoju predstavu “Sitničarnica kod srećne ruke”, koja je trebala biti premijerno izvedena 11. marta, na Dan Narodnog pozorišta Niš, i istovremeno otvoriti drugo izdanje festivala “Teatar na raskršću”, izazvala je ogromno interesiranje kako u Srbiji tako i u regionu.

Nakaradne vlasti

Niš je rodni grad sjajnog reditelja, koji je rekao da ne može da bude dio festivala nad čijim imenom visi ime Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije.

Ekskluzivno za “Dnevni avaz” obrazložio je svoj stav.

- Pojavila se njihova odluka da će pokrovitelj biti Aleksandar Vučić. Ako želimo ozbiljno da se bavimo umjetnošću, koja u svojoj biti mora da bude povezana s osjećanjem morala, onda, svakako, ne možemo da budemo saučesnici festivala čiji je promotor i pokrovitelj Vučić, koji je za mene sinonim svakojake nekulture, a ne kulture – iskren je Mladenović.

Dodaje da je Vučić neko ko je uništio kulturu dijaloga kao i kulturu parametra života u Srbiji.

- On je predsjednik države, koja za kulturu izdvaja 0,73 posto budžeta. Naš budžet počinje s nulom i to je ono što oni misle o nama. Ako postoji državna kultura u Srbiji koju predsjednik Vučić promovira, onda je to kultura rijalitija i estrade – govori nam Mladenović.

Podsjetio je na Periklovo zlatno doba kada je i nastao teatar u Grčkoj i koji se smatra najprosperitetnijim periodom u historiji teatra.

- I bilo je direktno vezano za jednu hrabru državu koja upravo kroz teatar komunicira sa svijetom. Ove naše nakaradne vlasti krše sve norme moralnog ponašanja, koje nas uče mržnji i netoleranciji i svakom obliku nekulture, a sarađivati s njima i biti dio njihovih festivala meni zabranjuje etika. To je kontradiktorno svemu onome što mi kao umjetnici i kao ljudi govorimo – ističe Mladenović.

Vlastita savjest

Kada su u pitanju reakcije njegovih kolega, Kokan kaže kako vjeruje da će ih biti raznih. 

-To je, jednostavno, naš pozorišni život. Neki će zdušno podržavati festival bez obzira što mu je pokrovitelj Vučić. Neki će se solidarisati sa mnom i s kolegom koji je također vrlo jasno stavio do znanja da nas ta vrsta saučestvovanja u farsi koja je zove srpska kultura, pod pokroviteljstvom Aleksandra Vučića, ne zanima. Ali, to su stvari koje čovjek radi zbog ličnog osjećanja morala i umjetničke časti. To nije nešto što radite zbog drugih, zbog aplauza ili priznanja. Na kraju svega, čovjek treba da se pogleda u ogledalo i da sjedi sam sa sobom u nekom miru – naglašava Mladenović.

Srozavanje svih vrijednosti

- Zemlje u kojima mi živimo su nepovratno uništene primitivizmom i srozavanjem svih moralnih i umjetničkih vrijednosti. Bilo bi iluzorno očekivati da umjetnost ili pozorište ostane imuno na to. Naprotiv. Ali, svako od nas odgovara sopstvenoj savjesti i moralu. Moje osjećanje nameće da moram da učinim ovo - poručio je Mladenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.