PLAVA KRV

Vilijam i Kejt kreirali globalnu nagradu za doprinos ekologiji

Pronaći najmanje 50 rješenja za najveće probleme

Bit će podijeljeno pet nagrada. Agencije

Avaz.ba

2.1.2020

Princ Vilijam (William) i vojvotkinja od Kembridža Kejt (Kate) objavili su da su osnovali globalnu nagradu za doprinos ekologiji te su najavili „deceniju akcije čiji je cilj obnova planete Zemlje“.

Princ Vilijam rekao je da je svijet suočen s jasnim izborom - nastaviti s nepovratnim uništenjem planete ili se, s druge strane, odlučiti za uvođenje inovacija i rješavanje ovog globalnog problema.

Svake godine od 2021. do 2030. nagradu pod nazivom ''Earthshot'' dobivat će pet pobjednika, piše BBC. Za pojedince ili organizacije koji pronađu i predlože rješenja povezana s problemom zaštite okoliša predviđena je novčana nagrada.

Nagrada će se i službeno utemeljiti tokom 2020. godine, a cilj je pronaći najmanje 50 rješenja za „najveće svjetske probleme“, uključujući klimatske promjene i zagađenje zraka.

O pravilima utemeljenja nagrade raspravljalo je više od 60 organizacija i stručnjaka. Projekt će na početku voditi Kraljevska fondacija vojvode i vojvotkinje, ali će ista u dogledno vrijeme prerasti u nezavisnu organizaciju. Kensingtonska palača objavila je da će projekt i nagradu podržati filantropi, kao i razne organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.