USPOMENE

Bh. glumci o iznenadnoj smrti Nede Arnerić: Bila je značka jednog vremena

Neda je jedna od posljednjih nekadašnjih naših zvijezda

Neda Arnerić: Iznenadan gubitak. Agencije

Piše: Avaz.ba

11.1.2020

Vijest o smrti velike glumice Nede Arnerić, potresla je i njene bh. kolege. Sa velikom tugom glumac i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović i glumica Jasna Diklić su za „Dnevni Avaz“ govorili o Nedi.

Ostavila je dubok trag

-Imam dovoljno godina da mogu da se sjećam perioda kada je Neda bila jedna od zvijezda jugoslovenskog filmskog neba. Na neki način je bila ono što su bile neke glumice u Holivudu i Francuskoj, kao Brižit Bardo (Brigitte Bardot) kao neka vrsta seks simbola koji je publika prepoznavala. Kao vrlo mlada ušla je na filmsku scenu bivše SFRJ bila je značajan dio tog našeg Holivuda, tj. naše filmske industrije u vremenu bivše države. Kasnije znamo da su se stvari koje su se 90-tih desile sve promijenile - rekao je Bajrović.

Nedu Arnerić će publika pamtiti po brojnim ulogama u filmovima, njenoj ljepoti i talentu. Vrlo mlada se pojavila na filmskom platnu, sa samo 13 godina. Na Akademiju, smjer gluma, upisala se sa 16 godina, nakon što je položila srednjoškolske ispite razlike.

-Pamtiće se po njenim filmovima iz 70-tih i 80-tih. Ostavila je svoj, vrlo dubok, trag u tom tada našem zajedničkom filmu, ali očgledno da njena glumačka karijera nije bila slika njenog stvarnog života, jer znamo da su joj se kasnije dešavale neke tragične stvari. Završila je sada svoj život i na neki način olakšala sebi – istakao je glumac.

Nedina smrt je veliki gubitak za nekadašnju jugoslovensku kinematografiju.

- Gotovo čitava generacija tih nekadašnjih naših zvijezda su gotovo nestale, Neda je jedna od posljednjih koji odlaze, vrlo rijetki su još ostali. To je gubitak za tu našu neku nostalgiju za tim vremenom, ona već odavno nije jedan od glavnih aktera u ovome što se danas dešava. Ali iz tog nekog vremena koji bi na trenutke izgledali romantično i pozitivno, kada se nismo nadali da će se desiti sve ono što se desilo, pa se sa nostalgijom sjećamo tog vremena. Ona je jedna od značaka tog vremena – poručuje Bajrović.

Neda Arnerić: Počela glumiti sa 13 godina. Agencije

Tužno je kada glumac umire

Velika zvijezda je većinom bila posvećena filmskoj industriji.

-Neda je obilježila jedan veliki period naročito prijeratni kao filmska glumica prije svega, a onda i pozorišna. Mislim da je to glumica koja je imala jedan poseban senzibilitet i prema poslu a i prema životu i mislim da su je na neki način taj posao, život i okolnosti da istrošile i jednostavno je pokleknula i eto završilo se kako jeste. I na našu veliku žalost jer je uvijek, uvijek tužno kada glumac umire – ističe glumica Jasna Diklić.

Ostvarila je značajne uloge u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užička republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“ i „Varljivo leto '68“.

-Ona je bila jedna od protagonista domaće filmske produkcije kao glumica koja je zaista bila vrlo zaposlena u jugoslovenskoj kinematografiji. Igrala je velike i značajne uloge, zahtjevne i žanrovski različite. Ona je kao i Milena Dravić od mladosti rane krenula u taj posao glumice, naravno sa filmskim počecima i dosta dugo je bila uglavnom u filmskoj industriji, a kasnije se uključila i u pozorišnu – rekla je Diklić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.