TOP-INTERVJU

Admir Glamočak: Foliram sebe da nemam 57 godina, pa je prividno sve lakše

Režira predstavu „Veliki diktator“ prema kultnom ostvarenju Čarlija Čaplina. Stvarima koje ne možemo promijeniti, možemo se smijati

Glamočak: Dosta radim. Avaz

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

17.1.2020

quote
<p>„Veliki diktator“ ima veliki ugled te se na stranici IMD bnalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena.</p>

- Počele su čitaće probe za novu dramsku predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo „Veliki diktator“ – govori nam Admir Glamočak(57), koji potpisuje režiju za ovaj komad.


Komična vizura

Snimanje filma Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“. Avaz

Ideja za predstavu je nastala iz istoimenog filma velikog Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin) iz 1940. godine. Glamočak upravo ovaj spoj satire na nacizam i tragikomedije želi prebaciti na današnje vrijeme i društvo u kojem živimo.

- Priča je to o vlasti i ljubavi. Trenutno nam je zabavno na probama, istražujemo, pokušavamo pronaći ključ kojim bismo nešto što je pravljeno za drugi medij, prebacili u teatar. Naravno, tražimo reference s današnjim vremenom. Osjetili smo potrebu da trebamo upravo raditi neki takav materijal danas i ovdje, u vremenu u kojem živimo. Ne samo na ovim prostorima, nego u trenutku u kojem se nalazi cijeli svijet, koji je u nekoj zamci politike. Pokušavamo to pogledati, koliko je to moguće, iz neke komične vizure, ako se tome uopće danas može smijati – kaže Glamočak.

Dodaje da je upravo ta činjenica da je Čaplin i danas sinonim za humor i satiru, ono što je njima i zanimljivo na tom projektu.



Trudim se

- Znamo za stvari koje nisu dobre, a ne možemo ih promijeniti. Barem im se možemo smijati. Dosta igram, imam deset živih predstava. Radio sam i posljednje tri sezone „Lud, zbunjen, normalan“. To se još snima, a kod nas će biti emitirano možda za pet-šest godina. Valjda dok se ove reprize potroše dovoljno. Završio sam snimanje filma Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“. Tako da dosta radim, i sa svojim studentima sve vrijeme – kroz smijeh nam govori Glamočak.

Na naše pitanje kako sve to stigne, ovaj vrhunski glumac i reditelj te profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kaže:

- Trudim se. Foliram sebe da nemam 57 godina, već manje, pa je prividno sve lakše. Kada sebi napraviš iluziju da si 20 godina mlađi, kao sve još možeš dovoljno dobro i dovoljno brzo.



Ekipa predstave



- Adaptaciju i dramatizaciju tog filmskog scenarija „Veliki diktator“  za teatar uradio je Almir ImŠirević, scenografiju i kostimografiju će raditi Adisa Vatreš-Selimović, scenski pokret Sanja Durić i muziku Dino Šukalo. Igra ansambl NPS-a – govori nam Glamočak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.