TOP-INTERVJU Glumac, reditelj i profesor otvoreno za "Avaz"

Admir Glamočak: Foliram sebe da nemam 57 godina, pa je prividno sve lakše

Režira predstavu „Veliki diktator“ prema kultnom ostvarenju Čarlija Čaplina. Stvarima koje ne možemo promijeniti, možemo se smijati

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

Glamočak: Dosta radim

Foto: Avaz


„Veliki diktator“ ima veliki ugled te se na stranici IMD bnalazi i na listi 250 najboljih filmova svih vremena.

- Počele su čitaće probe za novu dramsku predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo „Veliki diktator“ – govori nam Admir Glamočak(57), koji potpisuje režiju za ovaj komad.

Komična vizura

  •  Snimanje filma Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“

    Snimanje filma Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“

    Foto: Avaz


Ideja za predstavu je nastala iz istoimenog filma velikog Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin) iz 1940. godine. Glamočak upravo ovaj spoj satire na nacizam i tragikomedije želi prebaciti na današnje vrijeme i društvo u kojem živimo.

- Priča je to o vlasti i ljubavi. Trenutno nam je zabavno na probama, istražujemo, pokušavamo pronaći ključ kojim bismo nešto što je pravljeno za drugi medij, prebacili u teatar. Naravno, tražimo reference s današnjim vremenom. Osjetili smo potrebu da trebamo upravo raditi neki takav materijal danas i ovdje, u vremenu u kojem živimo. Ne samo na ovim prostorima, nego u trenutku u kojem se nalazi cijeli svijet, koji je u nekoj zamci politike. Pokušavamo to pogledati, koliko je to moguće, iz neke komične vizure, ako se tome uopće danas može smijati – kaže Glamočak.

Dodaje da je upravo ta činjenica da je Čaplin i danas sinonim za humor i satiru, ono što je njima i zanimljivo na tom projektu.

Trudim se

- Znamo za stvari koje nisu dobre, a ne možemo ih promijeniti. Barem im se možemo smijati. Dosta igram, imam deset živih predstava. Radio sam i posljednje tri sezone „Lud, zbunjen, normalan“. To se još snima, a kod nas će biti emitirano možda za pet-šest godina. Valjda dok se ove reprize potroše dovoljno. Završio sam snimanje filma Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“. Tako da dosta radim, i sa svojim studentima sve vrijeme – kroz smijeh nam govori Glamočak.

Na naše pitanje kako sve to stigne, ovaj vrhunski glumac i reditelj te profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kaže:

- Trudim se. Foliram sebe da nemam 57 godina, već manje, pa je prividno sve lakše. Kada sebi napraviš iluziju da si 20 godina mlađi, kao sve još možeš dovoljno dobro i dovoljno brzo.

Ekipa predstave

- Adaptaciju i dramatizaciju tog filmskog scenarija „Veliki diktator“  za teatar uradio je Almir ImŠirević, scenografiju i kostimografiju će raditi Adisa Vatreš-Selimović, scenski pokret Sanja Durić i muziku Dino Šukalo. Igra ansambl NPS-a – govori nam Glamočak.

Više o temi Admir Glamočak

PREDSTAVE
Povratak "Bube u uhu"
NA VRH

Podijeli članak na