SJEĆANJA I LEGENDE

Muž Slivane Armenulić ekskluzivno za "Avaz": Redovno s kćerkom idem na groblje, ali ne mogu više o tome. Tužno je...

Radmilo krio ljubav, jer je kao jedinac iz dobrostojeće beogradske kuće strahovao da roditelji neće prihvatiti kafansku pjevačicu za snahu

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ/Avaz.ba

28.1.2020

Silvana Armenulić - Avaz
Silvana Armenulić - Avaz
Silvana i Radmilo Armenulić - Avaz
Radmilo i Silvana Armenulić - Avaz
Radmilo Armenulić - Avaz

Da je živa Silvana Armenulić, 10. februara, slavila bi 81. rođendan. Tragična saobraćajna nesreća, koja se desila 10. oktobra 1976. godine, prekinula je život lijepe, harizmatične i jedne od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, pravog imena Zilha Bajraktarević. Rođena je 1939. u Doboju. Umjetničko ime Silvana dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.


Snaha pjevačica

O njenoj kratkoj i blistavoj karijeri dosta se pisalo. Njene pjesme se i danas pjevaju, a znaju ih čak i mlađe generacije. Živjela je svoj holivudski san i imala veliku ljubav. To je bio njen suprug Radmilo Armenulić, u mladosti poznati teniser, a potom trener igrača bijelog sporta, kao što su Boba Živojinović i Goran Ivanišević. Ni danas, nakon što je prošlo više od 40 godina od njene tragične smrti, suprug je nije prežalio. 

-Pokušavam da više ne govorim o tome. Redovno sa kćerkom idem na groblje, ali ne mogu više o tome. Tužno je ... – rekao je Radmilo Armenulić ekskluzivno za „Dnevni avaz“.

Nakon nekoliko mjeseci veze, u jesen 1961. godine, Radmilo je zaprosio Silvanu. Vjenčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Nakon sklapanja braka otišli su u kafanu „Vidin kapija“, da bi poslije toga Radmilo odveo suprugu u roditeljski stan. Do tada je krio, jer je kao jedinac iz dobrostojeće beogradske kuće strahovao da roditelji neće prihvatiti kafansku pjevačicu za snahu. Međutim, oni su mu samo zamjerili što je sve to krio od njih, što je ranije nije predstavio i pozvao ih na svadbu. 

Prve godine braka izgledale su kao iz bajke i 1964. dobili su kćerku kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci. Također, Silvani je bilo izuzetno važno to što njen suprug nije tražio da prestane sa kafanskim pjevanjem.


Nagađanja o smrti

Nakon njene smrti prihvatio je ono što je pisalo u policijskom izvještaju. Bilo je nagađanja i da je Silvana bila za volanom. Inače, legendarna pjevačica među prvima je u to vrijeme počela da vozi skup i brz automobil, a neke od njenih kolega koje su je bolje poznavale kažu da je uživala u brzoj vožnji. Bilo je raznih nagađanja.  

Silvana je poginula 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari, vraćajući se sa koncerta iz Aleksandrovca. S njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Bajraktarević i violinista Rade Jašarević. 


Profesorica matematike

Silvana je Radmilu bila jedna od prvih ljubavi. Život s njom ostao mu je u lijepom sjećanju.

Trudi se da zapamti sve ono lijepo, a da zaboravi loše. Njihova kćerka Gordana imala je samo 12 godina kada je Silvana poginula. Ona živi u Beogradu, gdje radi kao profesorica matematike. Radmilo je svojevremeno izjavljivao da je njegova supruga bila nježna i pažljiva. Pamti je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti.

U trenutku smrti imala je sve. I oni koji nisu zaljubljenici u sevdalinke i narodnu muziku, znaju za Silvanu koja je u svega 11 godina karijere prodala 300.000 ploča i imala fanove u svim krajevima bivše države.

Mirni gospodin

Već sa 16 godina Silvana je počela da pjeva po sarajevskim kafanama, uprkos protivljenju roditelja. Kafana nije bila njena ljubav, ali u njoj je pronašla osobu koja je to postala. 

-Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno - govorila je poslije.

Možda baš zbog toga, a možda zato što je i njen otac „volio čašicu“, Silvaninu pažnju je u jednom od beogradskih restorana privukao mirni gospodin koji je uvijek pio samo sok od maline. Bio je to teniser Radmilo Armenulić.


Šta će mi život...

Diskografska kuća „Jugoton“ prepoznao je Silvanin potencijal pa su uložili u njenu karijeru. Neke od najvećih hitova napisao joj je legendarni Toma Zdravković, kojem je u početku karijere sama Silvana puno pomogla. Kasnije joj je pomoć vratio i napisao joj najveći singl „Šta će mi život“ na prekretnici karijere. Osim muzike, bavila se i snimanjem filmova pa ih je snimila čak šest tokom karijere

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.