PANDEMIJA

Biljana Srbljanović zaražena koronom: Laž je da bolnice ne znaju šta rade

Ja sam danas malkice gore, prije nego što mi postane bolje

Biljana Srbljanović. Arhiv

Avaz.ba

23.3.2020

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja je objavila da je zaražena koronavirusom, u svom novom obraćanju na Facebooku poručila je da nema mnogo snage da piše, ali da ima obavezu da kaže da je na Infenktivnoj klinici sve pod konac i da srbijansko zdravstvo nije pred kolapsom.

Nemam mnogo snage za kuckanje, teško fokusiram misao, ovo će sada biti moj maksimum za danas. Hvala svima od srca na javljanju i porukama. Malkice mi je gore, prije nego što krene na bolje. Smatrala sam svojom građanskom dužnošću da objavim šta mi se dešava i da tako obavijestim one kojih nisam mogla da se sjetim da sam ih makar usput vidjela u danima kada nisam ni znala da sam u inkubaciji. 

Iz prve ruke ću vam reći: na infektivnoj je sve pod konac. Laž je da nemaju zaštitnu opremu, laž je da ne znaju šta rade, laž je da ne postoji jasan protokol. Neopisivo ljubazni i saosjećajni, doktori, sestre, tehničari, žao mi je što im, pod onim skafanderima, nisam vidjela lica da zapamtim uz zahvalnost.

Ja sam danas malkice gore, prije nego što mi postane bolje. Nije me sramota bolesti, nikoga ni jedne bolesti ne smije biti sramota. Samo potpuna izolacija pomaže, baš potpuna. Kod kuće - samo u jednu sobu, ide se samo u kupatilo, i to sa zaštitom i odmah totalna dezinfekcija. Svoje sudove odvojite od ostalih. Ne ulazite u kuhinju i zajednički prostor. Ne idite "samo da nešto uzmem" jer ćete time sigurno zaraziti ukućane, koji nemaju gdje da se sklone i koji su vam jedini izvor njege. 

I ako nemate simptome, vratite film unazad, barem 14 dana, razmislite o svim susretima, o svakoj kafi u kafiću, o svakom rukovanju i bezrazložnom cmakanju, o svakom pipnutom hljebu u prodavnici, o svakom gelenderu, dugmetu u liftu, ulaznim vratima zgrade, šipki u prevozu, toaletu na radnom mjestu, bukvalno o svemu. Svaka ta stvar može da bude prenosilac virusa. I vi možete da ga ne osjetite, a da ga ipak imate i prenosite. Ja sam se zatvorila 4 dana nakon susreta sa prijateljem, za koga se kasnije ispostavilo da ima covid.

Dakle, zatvorila sam se i bez simptoma, ni on ni ja nismo putovali, ali nisam mogla da tvrdim da nisam bila izložena nekome ko možda ima covid. Mislila sam: u najboljem slučaju, džabe sam blejala danima kod kuće. U najgorem, imam koronu, ali sam barem zaštitila ljude od sebe -  napisala je, između ostalog, i zamolila sve da ostanu u kućama.

Sve o koronavirusu čitajte na: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Biljana Srbljanović. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.