TEATAR

Izudin Bajrović: Pomoći glumcima koji rade honorarno

Naći rješenje za ljude koji su ostali bez jedinog izvora primanja

Narodno pozorište Sarajevo. nps.ba

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

3.4.2020

Pandemija koronavirusa utječe na sve sfere života, pa tako i na kulturu. Glumci koji nisu u radnom odnosu u pozorištima, već rade na ugovore o djelu, ovih dana su se našli u problemu.

Pronaći način

Predstave se ne igraju, a samim time ni oni ne dobivaju svoje honorare.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović uputio je inicijativu Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo da iznađe rješenje za ove glumce koji su, kako Bajrović kaže, ostali bez jedinog izvora primanja.

- To su inicijative koje se pokreću i u Zagrebu i Beogradu, da se barem na neki način pomogne mladim nezaposlenim glumcima kojima su honorari koje dobivaju od igranja predstava jedini izvor prihoda – kazao je Bajrović.

Ističe da nisu tražili da se isplate honorari, nego da Ministarstvo pokuša u ovoj situaciji pronaći neki način da se tim ljudima pomogne.

Bajrović: Inicijative u regionu. Arhiv

Nisu članovi

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kaže da oni imaju petnaestak glumaca koji igraju u predstavama, a nisu članovi pozorišta.

Pita kako će neko dobivati honorar, a nije igrao u predstavama.

- Kako će oni dobivati honorar kad ne igraju u predstavama? Oni su dobivali honorare za sve do sada što su odigrali, kada se nastave predstave igrati, oni će ponovno dobivati svoje honorare – kazao je Hadžihafizbegović. 

Hadžihafizbegović: Kamerni ima 15 glumaca na honoraru. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.