IZDRŽALA

Dea Đurđević otkrila sve o oporavku od saobraćajne nesreće

Radi i za vrije pandemije

Pobijedila tešku bitku. Ilustracija

Avaz.ba

1.4.2020

Voditeljica Dea Đurđević ističe da su čak i ljekari iznenađeni njenim napretkom, ali da je snagom uma uspjela da ostvari nevjerovatan pomak i da sada može da pomjera dva prsta na povrijeđenoj ruci.

Dea je oduševila sve oko sebe kada je podijelila video u kome pokazuje koliko se njena upornost isplatila. Voditeljica je uspjela ono što su čak i ljekari smatrali da je nemoguće, da poslije godinu pomjeri prste na ruci koja joj je u saobraćajnoj nesreći bila otkinuta.

Dea se uspješno oporavlja. Ilustracija

- Nevjerovatan je to osjećaj i ne znam da ga opišem. Mi smo prvo mislili da je to uvjetni refleks presađenih nerava, onda smo sačekali i ispostavilo se u početku da jeste, ali da sada mogu da pomjeram prste iz glave. U pitanju su srednji i domali prst tako da sam se maksimalno koncentrirala i uspjelo je, sve je iz glave - kroz osmijeh kaže Dea i dodaje da taj trenutak nije bio nimalo lak.

- Strašno boli, ali je tolika radost što ta dva prsta mogu sad mnogo više da pomjerim da sam zaboravila na svu bol. Kad sam pomjerila srednji i domali prst, nekom inercijom krenuli su i mali prst i kažiprst, što me potpuno ohrabrilo. Strašno je bolno, ali se vježba. Nisam ni obratila pažnju na bol koliko sam se radovala - navodi Dea.

Ona ističe da je uporna u vježbama od trenutka kada je izašla iz bolnice i da je ostavila i doktore u čudu svojim napretkom.

- Doktori su mi rekli da se ovo očekuje, ali tek naredne godine. Oni su tako i predviđali, jer sam prošle godine u maju presadila nerve, zato su svi bili više nego iznenađeni. Ali, stvarno su mi mnogo pomogli iz fizio-tima, gdje redovno idem na terapije, svaka im čast. Toliko sam i sama ušla u cijelu tematiku da ću postati ekspert, stalno se šalimo o tome, da sad mogu i drugima koji su na terapiji da pomažem - kaže hrabra i uvijek nasmijana Dea, koja je novim vijestima raznježila svoje najbliže.

Najbliže obradovala lijepim vjestima. Ilustracija

- Obično se čujemo nakon terapije i ja kažem sve je super i šta ima novo. Međutim, kad se ovo dogodilo, nikome nisam rekla, samo sam im pokazala snimak i svi su se neizmjerno radovali. Sad me tjeraju: "Hajde malo mrdni prste pred nama", jer je prosto svima nevjerovatno. Recimo, prošle godine u ovo vrijeme sam ležala polumrtva i stvarno je iznenađenje kad vidimo svi koliko sam napredovala - ističe voditeljica.

Iako ovakvi trenuci umiju da budu itekako stresni, ona ističe da gleda samo pozitivno na sve.

- Od početka se ne sjećam tog perioda kao nečega što je mnogo tužno jer je to bila takva borba i ljekara i mene. Više ga se sjećamo kao nekog vida ozbiljne borbe sa smrću. Zato i kad se prisjećamo, to su samo lijepi momenti. Trudila sam se i dalje gledam na sve to da pobijedim osmijehom - kaže Dea i otkriva da je samo u jednom trenutku plakala:

- Dešavalo mi se, naravno, da padnem psihički, najteže mi je bilo kad sam shvatila da ne znam da hodam. Tu mi je već negdje tolerancija popustila, ali sam se stalno trudila da budem pozitivna. Ali, prosto u tom trenutku kad mi je iščupana ruka, kad sam preživjela tolike operacije i oni mi kažu: "Hajde probaj da sjedneš", a ja ne mogu, tad sam plakala. Jer, toliko stvari imam da pobijedim, a ja ne mogu da ustanem. E, pa, onda, sam rekla sebi: Znaš šta, pa ovo je previše. Kad sam ustala prvi put sama, tad sam plakala, jer mi je tolerancija već bila na minimalnom nivou - prisjeća se Đurđević.


Radi i za vrijeme pandemije. Ilustracija

Dea je nastavila sa poslom u toku pandemije koronavirusa, ali se striktno drži pravila sa svojim vjerenikom Mladenom Mijatovićem.

- On nosi masku na svakom terenu i ja sam odgovorna, ali on je mnogo više pažljiv i obazriv. On nas je, recimo, zatvorio u karantin. Kao i svi novinari, ide na teren, ali veoma pazi, nosi masku i rukavice i sve je po propisima - navodi Dea. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.