ŠVEDSKA

Preminuo pisac Per Olov Enkvist u 86. godini

Bio je romanopisac, dramaturg, novinar i esejista, čija su djela prevedena na više od 20 jezika

Enkvist: Dobio dvije Avgust nagrade. Agencije

Avaz.ba

27.4.2020

Per Olov Enkvist (Enquist), jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti 20. stoljeća preminuo je u 86. godini, objavila je njegova porodica, a prenose agencije u nedjelju. Enkvist je bio romanopisac, dramaturg, novinar i esejist, čija su djela prevedena na više od 20 jezika.

Međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja historijskih činjenica u romane iznimne dubine, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961., do "Knjige parabola" iz 2013. godine. Među njegovim su hitovima "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanč i Meri" i "Planina s tri pećine". 

Jedini Enkvistov roman za djecu objavljen je 2003. godine, "Posjet kraljevog doktora". Za to djelo o ludilu danskog kralja Kristijana VII dobio je nagradu Avgust, najprestižnije švedsko književno priznanje, a godine 2001. u Francuskoj je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu. U mladosti je bio sportista, a velik dio njegovih djela nadahnut je usamljenim danima djetinjstva što ih je proveo na krajnjem sjeveru Švedske.

Za autobiografiju "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, osvojio je i drugu nagradu Avgust. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.