U ČETIRI ZIDA

Zijo Valentino: Taman kad mi, Bosanci, pomislimo da nas ništa ne smije iznenaditi

Ovo sad što nas je napalo prije nekoliko mjeseci je kao internet-igra s ozbiljnim krajem

Zijo Valentino. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović / Avaz.ba

8.5.2020

Grupa „Valentino“ objavila je numeru „Opasna si u izolaciji”, a frontmen Zijo Valentino kaže nam da je sve snimano u momačkim, dnevnim i studentskim sobama...

- Pjevali smo i svirali preko telefona - dodaje Zijo.

Pandemija koronavirusa zatekla ga je u Beogradu.

- Osmi mart smo proslavili koncertom u Vojvodini i, Boga mi, smrzli se, po običaju. Odlučio sam ostati nekoliko dana u Beogradu - govori nam Zijo.



Ni makac

Nadao se da će ga pri povratku kući snijeg obradovati i da će zabijeliti planine oko Sarajeva.

- I taman kad mi, jadni Bosanci i Sarajlije, pomislimo da smo sve proživjeli i da nas ništa ne smije iznenaditi, kako smo u djetinjstvu učili, desila nam se epidemija, kao u lošim holivudskim filmovima. Sjedi gdje si i ni makac. Svi smo se sakrili po stanovima i kućama. Ispočetka sam gledao TV po cijeli dan, s apetitom trudnice, iščekivali doktorske konferencije za štampu, nervirali se. Ali poslije nekog vremena čovjek počinje da se sprema na borbu, makar pasivnu - govori nam muzičar.

Prisjetio se vremena kad je bio školarac kada je u Jugoslaviji bila epidemija variole vere.

- Sjećam se dana kad sam došao kući... Za ručak mati skuhala grah, a ja, po nesreći, kao pravo radoznalo dijete, uzmem prve očeve novine s gomile da, po običaju, listam dok jedem i otvorim direktno na srednju stranu, a tamo jezive slike oboljelih od boginja. Sjećam se, sve mi je prisjelo, osim detalja da nismo išli u školu neko vrijeme dok se epidemija nije smirila - kaže Zijo.

Kad se muka dijeli

- Nama, muzičarima, svi koncertni planovi trenutno su otkazani ili poremećeni. Ali neću da kukam. Svima nam je teško, osim logističarima, po običaju, i muka se lakše i podnosi kad se dijeli. Nadam se da skoro neće biti drugog vala virusa ili neke nove boleščine. Da malo zasviramo, zapjevamo i, naravno, promuknemo zajedno - kaže Zijo Valentino.

Zijo Valentino. Arhiva

Sedam života

Govori kako tada nije bilo kompjutera, interneta, mobilnih telefona i sve informacije su dobivali samo preko TV dnevnika u 20 satai.

- I kratko je trajalo. Ovo sad što nas je napalo prije nekoliko mjeseci je kao internet-igra s ozbiljnim krajem. Ovdje, u Beogradu, bio je na snazi policijski sat u nekoliko mahova s više od 80 sati u komadu. Jedno jutro na internetu probudim se uz „Rolling Stonese“, objaviše dede remek-djelo „Grad duhova“. Svaka čast. Preko 45 dana kod kuće, fizičko otuđenje od svih prijatelja ,samo familija, internet i, naravno, gitare. Po cijeli dan sam svirao i radio nove pjesme. Ja sam napisao “Opasna si u izolaciji”. Htio sam da zabilježimo taj trenutak nemoći i našu jedinu reakciju koja je tipična za umjetnike, mačke sa sedam života. Pobjegneš u humor i veselje. Pjesmu ćemo inače ozbiljno raditi u dvije odvojene verzije u dva studija do ljeta, dva producenta i dva različita spota. Mora da sam dobro lud kad toliko novca dajem na cijeli projekt, u momentu kad svi predviđaju tešku ekonomsku krizu - zaključuje Zijo Valentino. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.