VALENTINO U SARAJEVU

Zijo Rizvanbegović pojasnio naziv turneje "40+"

Kod nas se koncerti zovu "Dođite da promuknemo zajedno"

Zijo Rizvanbegović. Instagram

Dž. H. M.

23.11.2023

Kultna sarajevska pop rock grupa "Valentino" sutra će u Domu mladih održati koncert u sklopu turneje "40+".

Odlični bend predvođen osnivačem i sadašnjim liderom Zijom Rizvanbegovićem, ovim koncertom će proslaviti četrdesetu godišnjicu karijere, koja je započela baš u kultnom sarajevskom okupljalištu na Skenderiji.

Četiri decenije rada

Kako je pojasnio Rizvanbegović, naziv turneje "40+" ima mnogo veću dubinu.

- Kod nas se koncerti zovu "Dođite da promuknemo zajedno" . To je slogan. Sama ideja koncerta je da "Nova godina nije 31. decembra, nego kad je nama lijepo", tako da mi sviramo dok god ljudi žele, dok te pjesme gore i dok nam ne ugase struju - istakao je Zijo pred sutrašnji koncert za koji karte koštaju 15 KM.

Turneja kojom obilježavaju četiri decenije rada je počela koncertom u Zagrebu 24. novembra prošle godine, a nastavljena je koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kanadi, Australiji...

"Volim te još", "Oka tvoja dva", "Bez tebe", "Samo sklopi okice", "Idu ptice selice", samo su neki od hitova koji će biti na repertoaru grupe "Valentino" i koji će sigurno publika horski pjevati u Domu mladih.

Valentino. Plakat

Kao predgrupa će nastupiti mladi kantautorski duo iz Sarajeva - "Domine".

Podsjetimo, grupu "Valentino" je 1982. godine osnovao gitarist Zijo Rizvanbegović, koji je i kompletan autor pjesama.

Originalnu postavu su činili basist Emir Čolaković, bubnjar Dubravko Smolčić i klavijaturist Igor Tajemnica, a potom im se pridružio pjevač Suad Jakirlić Jaka.

Nekoliko albuma

U jesen 1983. godine, objavljuju svoj ​​debi album “No.1”, s hit singlom “Volim te još”, gdje ženski vokal pjeva Amila Sulejmanović. Osim nje, na albumu su gostovali Goran Bregović, Milić Vukašinović, zatim frontmen grupe “Gino Banana” Srđan Jevđević, kao i Mladen Pavičić Pava, koji će kasnije ostvariti veliki uspjeh s grupom "Plavi orkestar". Prve nastupe su imali kao predgrupa "Bijelom dugmetu" po BiH, a u Beogradu su prvi put nastupali u Domu sindikata, otvarajući koncert "Bajagi i instruktorima".

Grupa je izdala još nekoliko albuma, a često su mijenjali muzičare i nekoliko godina njihov član je bio i legendarni Nikša Bratoš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.