FILMSKA OSTVARENJA

Dvadeseti rođendan "Gladijatora"

Film je postigao neviđen uspjeh, povijest je opet postala zanimljiva, a tvorci filma i glavni glumac zasluženo su te godine kući ponijeli čak pet Oskara, uključujući za najbolju mušku ulogu i najbolji film

Rasel Krou kao gladijator. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

12.5.2020


Ridli Skot (Ridley Scott)snimio je prije 20 godina, kako ga mnogi nazivaju, remek djelo, film "Gladijator" koji je na kraju proslavio i glavnog glumca, Rasela Kroua (Russell Crowe). Holivudski glumac dugo je razmišljao da li da uopšte prihvatio tu ulogu, ne smatrajući je dostojnom, a ona ga je na kraju i obilježila, ali na dobar način.

Film je postigao neviđen uspjeh, povijest je opet postala zanimljiva, a tvorci filma i glavni glumac zasluženo su te godine kući ponijeli čak pet Oskara, uključujući za najbolju mušku ulogu i najbolji film.

Takvom završetku niko se nije nadao, posebno jer je većina u Holivudu predviđala katastrofu i totalni fijasko, uključujući i samog Kroua. A tako je sve izgledalo i kada je usred snimanja jedan od glumaca, Oliver Rid (Reed), umro, pa su sve njegove scene morale biti završene novom tehnologijom pomoću kompjutera.

Kako bi mogao utjeloviti gladijatora, Krou je morao izgubiti kilograme rekordnom brzinom i postići mišićavost, budući da je njegov torzo u prvom planu. Budući da se scenarij isprva stalno mijenjao, bio je uvjeren kako će na kraju sve završiti katastrofalno i uništiti njegovu karijeru u usponu.


Film "Gladijator". Agencije

Krou je tada bio u svojim tridesetima, a filmski čelnici trudili su se svim silama zaštititi ga od mogućih ozljeda, stoga mu je na setu bilo zabranjeno igrati nogomet. No, uprkos svim tim zabranama i pažnjama rijetki su bili dijelovi njegova tijela koji nisu pretrpjeli neku ozljedu - slomljeni kuk, slomljena peta i rastrgane ahilove tetive.

-Kada se stalno bacaš po podu i snimiš na stotine scena, naravno da ćeš se ozlijediti. No, kada si mlađi napravljen si od gume, pa se uvijek dočekaš "na noge'" - govorio je tada CKrou.

Sam scenarij prošao je svašta - od promjene tri različita scenarista, napisanih nekoliko verzija, a sve to itekako je smetalo glumcima. Četiri sedmice prije nego je snimanje trebalo početi, Krou je prekinuo čitanje scenarija, želeći u potpunosti odustati od svega. Na sreću, na nagovor Skota vratio se na set i to tek kada je na mjesto scenarista sjeo britanski pisac Vilijam Nikolson (William Nicholson) koji je Maksimusa (Maximus) učinio simpatičnijim likom.


Film "Gladijator". Agencije

No, ono što je ozbiljno uzdrmalo cijelo snimanje bio je događaj u koji je bio uključen Oliver Rid (Reed). Netrpeljivost njega i Rasela bila je navodno iznimno velika, a sukobljavali su se čak i tokom snimanja zajedničkih scena. I dok se Krou obuzdavao od ispijanja alkoholnih pića, Rid u tome i nije bio toliko jak, mada je obećao Skotu kako će piti samo vikendima.

Nažalost, prihvatio je na Malti izazov u ispijanju pića u jednom pubu, a u kojem su sudjelovali i mornari s obližnjeg britanskog razarača, koji su se tamo na kratko iskrcali. U kratkom je roku ispio četiri litre pive, na desetke 'kratkih' s rumom i pola boce viskija prije negoli je pao nasred puba. Glumac je preminuo na putu do bolnice, a njegova je posljednja scena snimljena zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.