SVIJET SLAVNIH

Lola iz Uzbekistana: Najseksepilnija pijanistkinja

Sa hrvatskim violončelistom Stjepanom Hauserom snimila spot "Love Story"

Lola Astanova. Agencije

Avaz.ba

10.6.2020

Lola Astanova (34), po mnogima je najsekeipilnija i jedna od najtalentovanijih pijanistkinja na svietu. Ova mlada umjetnica usavršila je duboko emotivni stil sa izrazitim vizuelnim duhom. jene originalne, virtuozne izvedbe postale su viralne senzacije. Ona je koristeći društvene mreže pokazala šta znači biti moderan virtuoz, a mnogi mladi su zahvaljujući njoj otkrili muziku Šopena, Lista, Ramanjinova... 

Lola je rođena u bivšem Sovjetskom savezu, tačnije Uzbekistanu. Mama je radila u muzičkoj školi, pa je prirodno i ona krenula istim putem... Već sa šest godina počelo je njeno putovanje kroz muziku. Talenat je bio očigledan.


Lola Astanova. Agencije

Imala je samo osam godina kada je počela da ide na turneje širom svijeta. Nakon što je emigrirala u Sjedinjene Američke Države, nastupala je u čuvenom "Karnegi holu". Koncert je izazvao pažnju medija i dokazao da je Lola sposobna da privuče publiku klasičnim repertoarom.

Dokumentarni film „Treir Visions of New York“, sa Lolinim izvođenjem čuvene Geršvinove „Rapsodije u plavom“, dobio je Emi nagradu za 2016. godinu. 

Tokom jedne od svojih brojnih svjetskih turneja upoznala je i hrvatskog violončelistu Stjepana Hausera te s njim snimila spot "Love Story" nakon čega su krenula i šuškanja o njihovoj romantičnoj povezanosti. Lola je međutim te špekulacije demantirala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.