TURSKA

Emir Hadžihafizbegović u žiriju s Denijem Gloverom te Nurijem Bilge Džejlanom

Na festivalu će online biti prikazano više od 50 filmova

Emir Hadžihafizbegović. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

11.6.2020

Jedan od najvećih  i najopsežnijih tematskih filmskih festivala na svijetu "International Migration Film Festival" bit će online od 14. do 21. juna. U žiriju će, kako doznajemo, biti Emir Hadžihafizbegović uz imena poput Denija Glovera te Nurija Bilge Džejlana. 

Na  ovom međunarodnom filmskom festivalu o migracijama  više od 50 filmova bit će prikazano online, a okupit će stotine filmaša, članova medija, učesnika nevladinih organizacija i umjetnika iz Turske i cijelog svijeta.  

Filmovi i scenariji koji su u posljednje dvije godine nagrađivani i kritički cijenjeni na brojnim festivalima širom svijeta, bit će nagrađeni sa ukupno 26.000 eura  u sklopu festivalskih takmičenja.

Festival se prvobitno planirao održati u Gaziantepu, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske Ministarstva unutrašnjih poslova. 



Deni Glover. Agencije

Počasni predsjednik Internacionalnog Migracijskog Filmskog Festivala je američki glumac sirijskog porijekla F. Mari Ejbreham (Murray Abraham). Postao je poznat 1980-ih nakon što je osvojio Oskara za glavnu ulogu Antonia Salierija u filmu "Amadeus" (1984).  Također je osvojio Zlatni globus i za ulogu dobio nagradu BAFTA.

Uz našeg glumačkog velikana te Nurija Bilge Džejlana iz Turske, holivudsku zvijezdu Denija Glovera u žiriju su i Šahab Hoseini (Shahab Hosseini) iz Irana, Džoan Čen (Joan Chen), kinesko-američka glumica, Lone Sherfig (Scherfig) filmska rediteljica iz Danske i. Sendi Pauel (Sandy Powel) britanska dizajnerica kostima.  

Svi članovi žirija dobitnici su najvcećih filmskih nagrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.