MODNO CARSTVO

Borba za 400 miliona funti nasljedstva Karla Lagerfelda

Knjigovođi se izgubio svaki trag, bliske rodbine nema, a evo ko bi mogao profitirati

Lagerfeld: Modni dizajner umro je u Francuskoj od raka gušterače. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

16.6.2020

Nakon što je u februaru 2019. umro legendarni dizajner Karl Lagerfeld, krenula je ne tako lijepa bitka za njegovo bogatstvo koje je prvobitno procijenjeno na 178 miliona funti, a upućeni tvrde da je zapravo riječ o iznosu od 400 miliona. Zavrzlame oko nasljedstva ne prestaju, uz nagli nestanak dugogodišnjeg knjigovođe, utaju poreza, mačku Šopet (Choupette) i sedam osoba koje sada pokušavaju dokazati ko je bio u boljem odnosu s„Chanelovim“ekscentrikom

Modni dizajner umro je u Francuskoj od raka gušterače. Bio je vodeće ime modne kuće „Chanel“ posljednjih 35 godina. Njegova impresivna karijera, od početaka u modnoj kući „Balmain“ pa sve do „Chanela“, „Fendij“a i brojnih kreativnih saradnji za ostale vodeće svjetske kompanije, osigurala mu je lagodan život, bogatstvo u pokretninama, nekretninama i novcu.


Legendarni dizajner Karl Lagerfeld. Agencije

Najveća želja pokojnog Lagerfelda bila je da njegovo stečeno bogatstvo pripadne voljenoj mački Šopet, za koju je svojevremeno kazao da bi je oženio da je to pravno moguće. Na njegovu žalost, nasljedstvo zakonski nije moguće ostaviti mački, pa su sada u igri drugi bliski prijatelji jer Lagerfeld nema živuće rodbine kojoj bi pripali milioni.

Osim pitanja kome će tačno pripasti novac ili kako će se on podijeliti, mnoge je posljednjih dana šokiralo otkriće o svoti koja nije prijavljena poreznicima, pa se sumnja da je legendarni dizajner za vrijeme života na razne načine krio koliko zapravo zarađuje.

Jedina osoba koja zapravo zna kako stvari stoje je Lusijen Frajdlender (Lucien Frydlender), 87-godišnji računovođa koji se brinuo o prihodu „Chanelovog“ kreativnog dizajnera punih 30 godina. Spletom okolnosti, Frajdlender je naglo nestao iz javnosti, ne odgovara na telefonske pozive, nije dostupan za sastanke i ne javlja se na novinske upite. Njegova supruga javila se prije nekoliko dana iz Švicarske s objavom kako je on jako bolestan.

-Koliko god bi mi bilo drago da je moj suprug sada negdje na tropskom otoku s nevjerovatnim bogatstvom, prava istina je da je on teško bolestan u Parizu, što ne treba čuditi s obzirom na njegove godine - objasnila je te zatražila razumijevanje.

Kako god, sedam mogućih nasljednika dobro je poznato javnosti, a svaki od njih trlja ruke s namjerom da dobije najveći dio golemog Lagerfeldovog nasljedstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.